Az amerikaihoz hasonló beutazási rendszert vezetne be az EU, amely elektronikusan tárolná az EU-ba vízummentesen utazó, harmadik országbeli állampolgárok adatait. Az Egyesült Államokban a múlt héten bevezetett rendszer az EU szerint akadályozhatja az eddig korlátozásmenetes üzleti célú utazást.

George W. Bush amerikai elnök a múlt héten írta alá azt az újabb terrorizmusellenes csomagot, amelynek része, hogy azoknak az utasoknak, akik vízummentesen utazhatnak be az Egyesült Államokba két nappal utazásuk előtt elektronikus adatlapot kell kitölteniük, és regisztrálniuk kell magukat. Az intézkedés lehetővé teszi, hogy az amerikai hatóságok már két nappal az utazás előtt értesüljenek a tervezett tartózkodásról. Az EU ugyanakkor attól tart, hogy a regisztráció és az adatlap kitöltése akadályozza majd az eddig korlátok nélküli üzleti utakat.

Franco Frattini szóvivője szerint az Európai Bizottság vizsgálja az amerikaihoz hasonló elektronikus beutazás-engedélyezési rendszer bevezetésének lehetőségét, de végleges döntés még nem született a javaslatról. A szóvivő szerint elemezni kell, hogy a rendszer nem járna-e több utazási kényelmetlenséggel, mint amennyi biztonsági hasznot hozna.

Frattini szóvivője úgy vélte, hogy részleteket még ki kell dolgozni, de hasonló programot vezettek be Ausztráliában, ahol úgy tűnik jól működik a rendszer. Frattini szeptemberben terjesztheti elő javaslatát a bel- és igazságügy minisztereknek. Amennyiben a rendszer Európában is bevezetésre kerül, az az amerikai állampolgára is vonatkozni fog, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak be az EU bármely tagállamába.

Az EU15-ök (kivéve Görögországot) és Szlovénia állampolgárai vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, míg a 2004-ben és a 2007-ben csatlakozott többi tagállam állampolgárának vízumot kell kiváltania az Egyesült Államokba való utazáshoz. A 2004-ben csatlakozott tagállamok belépésük pillanatától lobbiznak azért, hogy részesei lehessenek az amerikai vízummentes programnak, ám Washington a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások után nemhogy lazítana, egyre szigorít vízumrendszerén. Az Európai Bizottság is többször kérte az amerikai hatóságokat a vízum eltörlésére, ám eddig nem járt sikerrel.