Charlie McCreevy, az EU belső piacért felelős biztosa Kóka János gazdasági miniszternek küldött levélben hívta fel a magyar kormány figyelmét arra, hogy a stratégiai ágazatokban működő magyar cégek felvásárlásáról készülő törvénynek teljesen összhangban kell lennie az uniós szabályokkal. A biztos egyidejűleg külön vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy az egyébként hétfőn (október 1.) elfogadandó magyar jogszabály akadályokat gördít-e a tőke szabad áramlása elé.

Charlie McCreevy az Európai Bizottság belső piacért felelős tagja szerdán levélben figyelmeztette a magyar kormányt, hogy az úgynevezett „Lex Mol” végső formába öntésekor tiszteletben kell tartania a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós jogszabályokat – erősítette meg a BruxInfónak Olivier Drewes, a biztos szóvivője. McCreevy – aki Kóka János gazdasági miniszternek címezte levelét – felajánlotta a Bizottság szakmai segítségét a törvény elkészítéséhez, hogy az összhangban álljon az uniós előírásokkal.

McCreevy bevezetőjében a Magyarországról érkező hírekkel indokolja a levél megírását, amelyek arról a kormányzati szándékról tanúskodnak, hogy egy, a stratégiai ágazatokban működő hazai cégek felvásárlása elé akadályokat gördítő törvényt fogadjanak el. A Bizottság ír tagja rámutat, hogy felmerül annak lehetősége, hogy a tervezett magyar intézkedések potenciálisan megsértik a tőke szabad áramlására és a letelepedés szabadságára vonatkozó uniós szabályokat.
McCreevy levelében arra emlékeztet, hogy a Bizottság korábban eljárást indított Magyarország ellen a privatizációs törvény uniós szabályokkal való összeférhetetlensége miatt (az úgynevezett aranyrészvények ügyében) és az Európai bíróság elé utalhatja az ügyet. A biztos másfelől arra utasította az irányítása alá tartozó szolgálatokat, hogy vizsgálják meg, hogy a készülő magyar törvény gördít-e bármilyen akadályot a tőke szabad áramlása elé. Az, hogy a dosszié ténylegesen az Európai Bíróság elé kerül-e, most annak a függvénye, hogy a biztos által elrendelt vizsgálat milyen eredménnyel zárul.