A sokak által csak lex Mol néven emlegetett törvény teljes mértékben összhangban van az Európai Unió szabályaival – ismételte meg a BruxInfo kérdésére Veres János pénzügyminiszter, aki a keddi (október 9.) tanácsülésen Charlie McCreevy belső piaci biztossal is „összefutott”, de egyikük sem vetette fel a témát.

„A törvény teljes mértékben összhangban áll az uniós szabályokkal” – szögezte le a BruxInfónak telefonon Luxembourgból Veres János pénzügyminiszter „a közellátás biztonsága szempontjából kiemelkedő jelentőségű vállalkozásokat érintő egyes törvények módosításáról” szólva, amit hétfőn fogadott el a magyar parlament. A pénzügyminiszter szerint ezt a véleményét az is alátámasztja, hogy a Kóka János gazdasági miniszternek írt múlt heti levelében Charlie McCreevy belső piaci biztos a törvénytervezet egyetlen pontjára sem hivatkozott, amely úgymond összeférhetetlen lenne az uniós szabályokkal. ”Ha ilyen lenne, akkor leírták volna” – vélekedett a magyar pénzügyminiszter. Mint ismert, McCreevy annak kiderítésére indított vizsgálatot az úgynevezett lex Mol ügyében, hogy az abban foglaltak nem gördítenek-e akadályt a tőke szabad áramlása és a letelepedés szabadsága, két uniós alapelv érvényesülése elé.

Veres János szerint ugyanakkor a most elfogadott törvényben semmi ilyen nincs, a véleménye szerint „az OMV osztrák cég részvényvásárlását sem korlátozza”. Arra is rámutatott, hogy a törvény megszövegezésekor ügyeltek arra, hogy csak olyan rendelkezéseket vegyenek bele, amelyek valamelyik másik uniós tagállam – többek között Ausztria – jogszabályaiban is szerepelnek. A pénzügyminiszter úgy vélte, hogy a törvény mindenekelőtt azt biztosítja, hogy a tulajdonosok szélesebb jogkörökkel rendelkezzenek a cégek életében. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy 15 éve, amikor a mostanáig érvényes szabályokat megalkották, az volt a fő cél, hogy kedvet csináljanak a befektetőknek az állami tulajdonban lévő társaságok megvásárlásához. Mára azonban változott a helyzet és a tulajdonosok pozícióit kell fokozottabban óvni. „Az egy abban a korban született szabályozás volt, amikor le kellett bontani az állami tulajdont” – tette hozzá.

A pénzügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy az Országgyűlés által hétfőn elfogadott törvény nem teljesen független az OMV és a Mol között zajló vitától. Megfogalmazása szerint van benne „néhány elem”, ami „a stratégiailag fontos cégekre vonatkozik”. Ezzel azonban szerinte a magyar kormány csak a nemzetközi folyamatokra reagál és más országokéhoz igazítja a gyakorlatát. „Látjuk mi van a világban” – tette hozzá.