A lakóingatlanba bejelentett vállalkozások építményadó alóli mentessége megszűnik. Az építményadó mértéke négyzetméterenként jövőre 1100 forint környékén fog alakulni.

Az ingatlanadó bevezetése körüli viták mellett eddig kevés szó esett arról, hogy jövőre változik az építményadóra vonatkozó szabályozás – olvasható az ingatlanok.hu oldalon. A lényeg, hogy a lakóingatlanba bejelentett vállalkozások építményadó alóli mentessége megszűnik. Ez négyzetméterenként és évente ezer forint költséget jelent a tulajdonosnak. Ezt az adót csak abban az esetben kell fizetni, ha az adott önkormányzat azt egyébként is kiveti a nem lakás céljára szolgáló ingatlanokra. Azonban a legtöbb önkormányzat, míg a lakások után nem szed be építményadót, addig a nem lakás céljáró szolgáló ingatlanok után általában igen.

Eddig az önkormányzatoknak törvényi felhatalmazás alapján lehetőségük volt olyan mentességet meghatározni, amely lakásokban működő cégeket kivonta az adókörből. Az építményadó mértéke négyzetméterenként jövőre 1100 forint környékén fog alakulni, tehát a tulajdonos egy jobb helyen lévő irodának kiadott lakás után is körülbelül egyhavi bérleti díjat veszít.