Lemaradásuk behozására szólította fel egy bizottsági illetékes azt a négy tagállamot, köztük Magyarországot, amelyek a leggyatrábban állnak a november elsején hatályba lépő pénzügyi eszközök piacait szabályozó irányelv (MiFID) átvételével.

Spanyolország, Magyarország, Lengyelország és Csehország az a négy uniós tagállam, amely az Európai Bizottság megítélése szerint a legnagyobb késésben van a pénzügyi eszközök piacait szabályozó irányelv (MiFID) átvételével. A november elsején hatályba lépő direktívát csak 19 tagállam ültette át nemzeti jogrendszerébe az előírt határidőre, de Brüsszel megítélése szerint a fennmaradó nyolc ország közül négy képes lesz ledolgozni a hátrányát az év végéig. Magyarország és három másik tagállam esetében ugyanakkor a Bizottság erre kevés esélyt lát. „Nem vagyunk száz százalékig biztosak abban, hogy a legeslegutolsó határidőig, jövő év januárjáig képesek lesznek behozni a lemaradást. Arra sürgetjük őket, hogy gyorsítsák fel a folyamatot” – közölte egy bizottsági illetékes hétfőn abból az alkalomból, hogy november 1-jén hatályba lép az európai értékpapír-piacoknak új szabályozói keretet nyújtó direktíva.

A Bizottság a késlekedő országok cégeihez fordult, hogy gyakoroljanak nyomást kormányaikra a jogszabály minél előbb történő átvétele érdekében. A jogszabály értelmében a piaci szereplőknek 2007. november 1-jéig volt idejük felkészülni a direktívában szereplő előírások teljesítésére. Minél tovább késlekedik tehát egy tagállam, annál nagyobb versenyhátrányba hozza saját pénzügyi szolgáltatóit – mutatnak rá Brüsszelben. A Bizottság még idén áprilisban 24 tagállam ellen indított kötelezettségszegési eljárást a MiFID átvételének elmulasztása miatt, aminek 2007. január 31. volt az eredeti határideje. Ha a késlekedő országok január elejéig sem veszik át az irányelvet, Brüsszel kész az eljárás folytatására.

A 2004-ben megszületett MiFID-irányelv (2004/39/EK) és a gyakorlati végrehajtását szabályozó 2006-os direktíva (2006/73/EK) célja egységes szabályzórendszer felállítása az EU értékpapír-piacaira. A MiFID révén a jogalkotók egységes “útlevelet” próbáltak teremteni az európai értékpapírpiacokra kilépő cégek számára, amely segíti őket a tőkéhez jutásban, de egyúttal egyenlő versenyfeltételeket is teremt az értékpapír-kereskedelmi szereplők között, s növeli a befektetők biztonságát.