Heves vitákat kavar az a kérdés, hogy a 2008. január 1-jével hatályba lépő új áfatörvény értelmében kötelező-e nyugtát kibocsátani például egy kiló paradicsom eladásakor, vagy sem – írta a pénteki Világgazdaság.

A kérdést az teszi indokolttá, hogy januártól adóköteles tevékenység csak adószámmal végezhető, vagyis minden őstermelő köteles lesz adószámot igényelni, akkor is, ha piacon vagy csak háznál ad el árukat – olvasható a cikkben.

A lap arra is emlékeztet, hogy megszűnik a mentesség, mely szerint a termelők 500 ezer forintig nem kötelesek számlát vagy nyugtát kibocsátani, és így adószám nélkül is tevékenykedhetnek. Az, hogy 2008-tól számlát vagy nyugtát kötelesek adni minden értékesítés után, szorosan összefügg az adószám meglétével, utóbbi nélkül számlatömböt sem lehet beszerezni.

Az adószám a kompenzációs felár igénylésének is feltétele. Ha ugyanis az őstermelő felvásárlónak értékesít, részesülhet a kompenzációs felárban, ami a nettó ár 7 vagy 12 százalékát teszi ki. Ezeket a tételeket a felvásárló fizeti ki a termelőnek, és utólag igényli vissza az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivataltól, ám erre csak akkor van lehetősége, ha az űrlapon szerepel a termelő adószáma – írja a lap, amely egy másik lehetőségre, az alanyi adómentességre is kitér, hozzátéve: erre 5 millió forintos árbevételig van mód, ám ekkor nemcsak az áfa felszámításáról, annak levonásáról is le kell mondani.

A lap idézi Herbály Imre, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke közlését, amely szerint jó esély van arra, hogy a részletek még módosulnak. Kormányrendelet készül ugyanis a kivételekről. Az előzetes tervek szerint ebben rögzítenék, hogy az új kötelezettségek csak azokra az őstermelőre érvényesek, akik üzletszerű, rendszeres értékesítéseket végeznek.

A Világgazdaság felhívja a figyelmet arra is, hogy az új kötelezettség az adóhivatal számára is komoly kihívás, figyelembe véve az őstermelők 800-900 ezer fős táborát. Az biztos, közülük több százezer termelő nem valós gazdálkodó, ám a „tevékenyek” száma még így is félmillió körüli – jegyzik meg.

A lap ezért az adóhivatalnál arra is választ keresett, képesek lesznek-e néhány hét alatt ekkora mennyiségű adószám kibocsátására, ám erre az APEH-nál egyelőre nem kívántak válaszolni.