Magyarország válaszolt az Európai Bizottságnak a lex Mol ügyében – mondta Szelestey Lajos, a Külügyminisztérium szóvivője szombaton az MTI-nek, megerősítve a Népszabadság információját.

Megválaszoltuk az Európai Bizottság kérdéseit, de a levél részleteire a Külügyminisztérium nem szeretne kitérni, mert folyamatban lévő ügyről van szó – mondta Szelestey Lajos.

Korábban az Európai Bizottság szóvivője a távirati irodának sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudta, hogy a magyar kormány elküldte válaszát Brüsszelbe.

Az EU legfőbb végrehajtó testülete, a bizottság november 13-án intézett figyelmeztetést Magyarországhoz a lex Mol néven emlegetett jogszabály miatt, amely védeni hivatott az ellenséges felvásárlástól a stratégiai fontosságú vállalatokat.

A magyar kormánynak két hónap állt rendelkezésére, hogy válaszoljon.

A bizottság azért vetette vizsgálat alá a közellátás biztonságának szempontjából különösen fontos vállalatokról szóló magyar szabályozások módosítását, a lex Molt, mert aggódik, hogy az esetleg méltánytalan korlátozásokat tartalmaz a tőke szabad mozgásával kapcsolatban. A magyar kormány szerint a törvény megfelel az uniós előírásoknak.

A jogszabályt azért emlegetik lex Mol-ként, mert előzőleg az osztrák olajcég, az OMV bejelentette, hogy megvenné magyar versenytársát, a Mol-t, de a jogszabály-módosítás nyomán az üzlet mindeddig nem jöhetett létre.