Nyilvános szakmai vitát kezdeményezett az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és a Magyar Helsinki Bizottság annak érdekében, hogy ösztönözze Magyarország csatlakozását az ENSZ kínzás és más kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódról szóló egyezményének kiegészítő jegyzőkönyvéhez.

A dokumentumot az Európai Unió tagállamainak döntő többsége elfogadta. Magyarország még nem részese, annak ellenére, hogy az Alkotmány 54. §-ában már tartalmazza a kínzás és más embertelen és megalázó elbánás, büntetés tilalmát.

Az OPCAT rövidítésű jegyzőkönyv olyan független testületek létrehozását írja elő, amelynek tagjai rendszeresen látogatják a helyszíneket, ahol a hatóságok fogva tartanak embereket. A testületek legfontosabb célja a megelőzés és tapasztalataik nyomán ajánlásokat tesznek a hatóságoknak a fogvatartás körülményeinek javítására. Az OPCAT jegyzőkönyve alapján létrejött a kínzás megelőzésére hivatott ENSZ-albizottság és a résztvevő államok létrehozták a helyszíni ellenőrzésekre hivatott úgynevezett nemzeti megelőző mechanizmusukat. Az Uniós gyakorlattal összhangban ezt a feladatot az állampolgári jogok országgyűlési biztosa láthatná el.

Az Országgyűlési Biztosok Hivatalában tartott szakmai vitán az állami és civil jogvédő szervezetek, a minisztériumok, a Legfőbb Ügyészség, valamint a rendőrség és a büntetés-végrehajtás országos parancsnokságának képviselői egyetértettek a csatlakozás szükségességében. A rendezvényen elhangzott, hogy az első szakaszban felmérik, milyen jogalkotási teendők szükségesek a csatlakozáshoz, és ezek akár kétharmados törvények módosítását is jelenthetik.