2009. január elsején a régi tagállamok közül Dánia, Görögország és Spanyolország is megnyitotta munkaerőpiacát a legújabb tagállamok, Bulgária és Románia munkavállalói előtt.

Statisztikák alapján a bolgárok között inkább Görögország, a román állampolgárok között pedig inkább Spanyolország iránt nagyobb az érdeklődés. A 2007-ben EU-taggá vált Románia és Bulgária tekintetében a régebbi tagországok többsége átmenetileg fenntartotta a munkavállalás engedélyhez kötött rendszerét, szemben a munkaerő szabad áramlásának általános uniós elvével. Az első két év elteltével újra áttekintették a helyzetet, és Athén, Madrid, valamint Koppenhága a korlátozás feloldása mellett döntött.

Gazdasági nehézségekre hivatkozva ugyanakkor Nagy-Britannia, Írország, Németország, Ausztria, Luxemburg, Hollandia és Belgium hivatalosan bejelentette a korlátozás három évvel történő meghosszabbítását.

Magyarország tekintetében – mely 2004-ben csatlakozott – már csak négy tagállam alkalmaz munkaerőpiaci korlátozásokat, melyet legkésőbb a csatlakozás után hét évvel, tehát 2011-ben minden tagállamnak fel kell oldania. Ennek értelmében a magyar állampolgároknak jelenleg a németajkú tagállamokban: Ausztriában és Németországban, Dániában (azokban az ágazatokban, amelyekben a foglalkoztatás nem kollektív szerződés alapján történik) valamint Belgiumban van még szüksége munkavállalási engedélyre.