Január 12-től az amerikai vízummentességi programban résztvevő országok minden, az USA-ba igyekvő állampolgárának rendelkeznie kell érvényes beutazási engedéllyel – ez ugyanis elengedhetetlen feltétele annak, hogy az illető beléphessen az Egyesült Államokba.

A magyaroknak és a programhoz újonnan csatlakozott többi ország polgárainak mindez nem újdonság, hiszen rájuk már a vízummentesség életbelépésétől, azaz 2008. november 17-től érvényes ez a szabály. Az engedélyt az amerikai belbiztonsági minisztérium által működtetett ESTA (utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszer) honlapján (https://esta.cbp.dhs.gov) keresztül kaphatják meg. Ezt az utasnak még otthon ki kell nyomtatnia, és az utazáskor magával kell vinnie.

Az amerikai hatóságok azonban felhívják a figyelmet arra is, hogy az utazási engedély nem jelenti automatikusan azt, hogy az illető beléphet az Egyesült Államok területére. Ezt alapvetően az utas megérkezésekor az amerikai vám- és határvédelmi hivatal tisztviselője dönti el. Mindemellett, ha valakinek elutasítják az utazási engedélyre benyújtott kérelmét, minden további nélkül beadhatja a vízumkérelmét. Az amerikaiak nem győzik hangsúlyozni, hogy az elektronikus utazási engedély bármikor és bármilyen indokkal visszavonható, ha egy új információ befolyásolja a kérelmező személy belépési jogosultságát.