Bővebb és könnyebben hozzáférhető tájékoztatást kellene adniuk az uniós intézményeknek tevékenységükről – véli az EP. Egységes intézményközi információs portált, internetes keresőt és dokumentum-nyilvántartást kellene létrehozni, valamint tovább kell fejleszteni az e-parlament kezdeményezést is.

Az EP 2009. január 14-i ülésén elfogadott jelentés szerint az utóbbi időben javulás tapasztalható a dokumentumokhoz és információkhoz való hozzáférés terén, ugyanakkor az EP-képviselők szerint még van mit tenni a tevékenységek, a dokumentumok és a határozatok nyilvánosságáért.

A jelentés az Európai Bíróság 2008. július elsején, Maurizio Turco EP-képviselő ügyében hozott döntésére hivatkozva felszólítja a Tanácsot, hogy minden dokumentum és információ esetében biztosítsa a nyilvánosság hozzáférését, beleértve a tagállami küldöttségekben és a munkacsoportokban résztvevők személyazonosságát is.

Az EP szerint a polgárok számára továbbra is akadályokba ütközik az uniós intézményekkel kapcsolatos információkhoz való könnyű hozzáférés. Intézményközi internetes keresőket, és egy egységes uniós információs és dokumentációs nyilvántartást/ügyfélkaput kellene létrehozni – áll a szövegben.

Az EP-képviselők szerint a parlamentnek a nyilvánosság, az átláthatóság és nyitottság élére kell állnia az Európai Unióban, és a 2009-es parlamenti választásokat megelőzően egy rendkívüli cselekvési tervet kell indítania. Bővebb és könnyebben elérhető – az unió valamennyi hivatalos nyelvén elérhető – információkat kell adni a képviselők tevékenységéről, juttatásukról és költségeikről, a plenáris, bizottsági és delegációs ülésekről, illetve a belső szervek üléseiről is, többek között az EP honlapján.