Az elmúlt évek élelmiszerbotrányai arra késztették az uniós törvényhozókat, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a takarmányok előállításáról szóló jogszabályoknak is. Cél a fogyasztók tájékozódáshoz való jogának megőrzése, illetve az ágazat szellemi tulajdonjogainak biztosítása.

Az EP csütörtökön jóváhagyta azt a Tanáccsal kötött elsőolvasatú kompromisszumos megállapodást, melynek középpontjában a takarmány-alapanyagok engedélyezése és címkézése, pontosabban az erről szóló uniós szabályok módosítása áll. A jelentés kettős célt követ: egyrészt meg kívánja őrizni a fogyasztók tájékozódáshoz való jogát, másrészt biztosítani szeretné az ágazat szellemi tulajdonjogait.

A takarmány a múltban már több élelmiszerbotrány forrását képezte, ezek közé tartozik például a szivacsos agyvelőgyulladás vagy a dioxinbotrány – emlékeztetett a jelentést jegyző Friedrich Wilhelm Graeffe zu Baringdorf (német, Zöldek), aki kiemelte azt is, hogy ezt elkerülendő kiépítettek egy megelőzési és ellenőrzési rendszert, melyben fontos szerepet játszik a takarmányokról szóló szabályozás.