A budapesti rendőrfőkapitány fontosnak tartja, hogy csökkenjen az embereket leginkább irritáló bűncselekmények száma és javuljon ezek felderítése.

Tóth Gábor vezérőrnagy hétfőn, a testület évértékelő állománygyűlését követően nyilatkozott erről újságíróknak, hangsúlyozva: a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az elmúlt évben eredményesen dolgozott a lakosságot leginkább irritáló bűncselekmények ügyében; nőtt az emberölések, rablások felderítése – miközben kevesebb rablás történt -, csökkent a lopások száma és javult a felderítésük.

A bűncselekmények száma összességében azért nőtt 5 százalékkal, mert több bűncselekményt – főleg gazdaságit – derítettek fel a rendőrök – magyarázta a főkapitány.

Tavaly 104 ezer bűncselekmény történt a fővárosban, 2007-ben 99 ezer, ez az elmúlt tíz év két legalacsonyabb adata. A statisztika szerint a BRFK 54 százalékkal több gazdasági bűncselekményt derített fel tavaly, mint tavalyelőtt.

A főkapitány az állománygyűlésen elmondta: csökkent a bűnelkövetők száma, de nőtt a fiatalkorúaké, és azoké, akik tudatmódosító hatása alatt követik el tettüket. A sértettek száma tavaly 6 ezerrel kevesebb volt, mint egy évvel korábban.

Tóth Gábor úgy fogalmazott: miközben arról beszélünk, hogy a szubjektív biztonságérzet romlik, a számok ellentmondanak ennek, hiszen ténylegesen kevesebb ember vált sértetté, ténylegesen csökkentek a bűncselekmények.

Hozzátette: Miért beszélünk néhány ügy kapcsán arról, hogy a szubjektív biztonságérzet ellentmond annak, amit a számok mutatnak? “A kérdés az, hogy mást érzünk-e vagy csak ezt sugallja számunkra a sajtó?” – mondta a főkapitány.

A BRFK vezetője hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy felderítsék az élet elleni és a vagyon elleni bűncselekményeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten kevesebb rablás, betöréses lopás, emberölés történik, mint Pozsonyban, Prágában, Bécsben vagy Varsóban, és a budapesti rendőrség felderítési mutatója is jobb, mint amilyen az a környező fővárosokban.

A főkapitány bejelentette: kísérleti jelleggel kialakítják a bűnügyi régiós modellt, amely lehetővé teszi, hogy március 1-jétől kerületeken átívelő illetékességgel nyomozzanak a rendőrök a személygépkocsi-bűnözés, a gépkocsi-lopások és a betöréses lopások esetében. Mint mondta, ezt az indokolja, hogy ezen bűncselekmények felderítésében a rendőrség 10-15 éve nem tud javulást felmutatni.

Tóth Gábor beszélt a rendőrség létszámgondjairól is, rámutatva arra: volt, hogy 1.300 rendőr hiányzott a BRFK-ról. A rendőrség vezetésének célja az, hogy megtartsa az állományt, például a lakásprogram kiterjesztésével és az albérleti támogatás megemelésével.

A budapesti főkapitány közölte: a rendőrségnek szigorú gazdálkodást kell folytatnia, át kell tekintenie az ingatlanokat, amelyek fenntartására fizetik a kiadások felét. Megvizsgálják a 68 körzeti megbízotti irodát és a 16 rendőrőrsöt, mert – mint mondta – nem ezek a fontosak az emberek számára, hanem a rendőrök, akik elfogják a bűnözőket. Hozzátette: a BRFK-n közrendvédelmi feladatokkal 2.500-an foglalkoznak, ez az őrsök és kmb-s irodák áttekintése és racionalizálása után akár 100-200 fővel is nőhet.

Bencze József országos rendőrfőkapitány kiemelte: erején felül teljesített tavaly a BRFK, és támogatja Tóth Gábor elképzelését a bűnügyi régiós modellről. Elmondta, hogy az idén is vezényelnek a fővárosba vidéki rendőröket olyan megyékből, ahol a határőrségi integráció miatt átmenetileg a szükségesnél több rendőr van.

A főkapitány jelezte: 2009 a közterületi biztonság éve, ennek érdekében kell a BRFK-nak is dolgoznia. Megjegyezte: nem elfogadható, hogy alacsony a felderítés a gépkocsilopások, a betöréses lopások és a zseblopások esetében. Kijelentette, hogy mintegy 1.700 fővel kevesebb létszámot finanszíroznak a rendőrségen országosan.

A gyűlésen részt vett és felszólalt Demszky Gábor főpolgármester is, aki azt mondta: Budapesten rend van és a közbiztonság európai mércével mérhető. Hozzátette, hogy nyugodt, politikailag befolyásmentes és eredményes munkával a rendőrség nagymértékben hozzájárulhat “a társadalmi béke és kohézió lassú újjáépítéséhez”. Demszky Gábor úgy fogalmazott: a politika hibázhat, és a hibás politika szirénhangjai messzire hallatszanak, de a rend őrei nem hibázhatnak, és nem engedhetnek ennek.