A Független Rendészeti Panasztestület már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a gyülekezési jog gyakorlásának szabályain és a konfliktusok rendőri kezelésének módján változtatni kell – közölte szerdán Kaltenbach Jenő, a testület elnöke.

A Panasztestület tavaly október végén már kinyilvánította meggyőződését, hogy se a jogrendszerünk, se a jogalkalmazó szerveink nincsenek felkészülve az utcai demonstrációk – a spontán tüntetések, a vonulásos rendezvények – megfelelő kezelésére, a rendőrök azonosítására alkalmas sisakszámok fokozott ellenőrzésére -olvasható közleményében.


Kaltenbach Jenő emlékeztet, hogy az Országgyűlés által megválasztott Független Rendészeti Panasztestület egy esztendeje látja el törvényi felhatalmazás alapján a civil kontrollt a rendőrség munkája felett.


Az elmúlt egy év tapasztalatai alapján a panasztestület arra a következtetésre jutott, hogy a működését szabályozó törvényi rendelkezést módosítani kell ahhoz, hogy a törvényhozó szándékának megfelelően érvényesíteni tudja a civil kontrollt a rendőrség működése felett.


Az elmúlt évben a panasztestület a demonstrációkkal kapcsolatos rendőri intézkedéssel szemben benyújtott 36 panasz esetében úgy ítélte meg, hogy a rendőrség intézkedése sok esetben szükségtelen és aránytalan volt. Ezzel szemben az intézkedésre, vizsgálat elrendelésére jogosult országos rendőrfőkapitány szerint mindegyik intézkedés szükséges és arányos volt, mert a panaszosok “passzív ellenállást” tanúsítottak – áll a dokumentumban.


A közlemény felhívja arra is a figyelmet, a törvény lehetővé teszi, hogy az országos rendőrfőkapitány határozatát a panaszos bírósági úton támadja meg és már folynak az első ilyen perek.


Az írás a panasztestület eddigi tevékenységét összefoglalva kitér arra, hogy testülethez fennállása óta 328 panasz érkezett. A tavaly benyújtott 261 panasz közül 174 esetben született állásfoglalás, míg idén eddig 67 panaszbeadvány érkezett. Ezen a panaszoknak a túlnyomó többsége a rendőrség konkrét intézkedéseit kifogásolta. A rendőrség mulasztásai, a bűnmegelőzésért végzett rendvédelmi munka hiányosságai, a vagyon elleni bűncselekmények szempontjából erősen veszélyeztetett térségek falvaiban elégtelen rendőri jelenlét miatt eddig nem érkezett be panasz. Ennek okát a testület a hatáskörét szabályozó törvényi rendelkezésben látja, amely a rendőri eljárások során tett intézkedések, illetve mulasztások miatt tett panaszok kivizsgálására ad felhatalmazást.


A kommüniké kitér arra is, hogy tekintettel a március 15-i eseményekre, a sérelmezett – alapvető emberi jogokat sértő – rendőri intézkedésekkel (például igazoltatás, csomagátvizsgálás, előállítás, testi kényszer, bilincs, vagy valamely vegyi eszköz alkalmazása) szembeni panaszt nyolc napon belül a Független Rendészeti Panasztestülethez is be lehet nyújtani.