Szabó Máté szerint a magyar országgyűlési biztosi rendszer drága és pazarló, ezért érdemes elgondolkodni egy olyan struktúrán, amelyben egy biztos és azok tematikus helyettesei működnének – nyilatkozta az általános ombudsman.

Szabó Máté emlékeztetett, az ombudsmani rendszer átalakításával kapcsolatban többször javasolta a gyermekjogi és egészségügyi biztosi intézmény felállítását. A közben kialakult gazdasági válság azonban szűkösséget hozott a közszférában.

A válság idején – mint mondta – mindenkinek gondolkodnia kell azon, hogyan tudja a saját területén a forrásait hatékonyabban felhasználni. “Itt áll Magyarország a pénzügyi, gazdasági és hitelválság közepén a lyukas nadrággal és felmutatja azt a biztosi rendszert, ami sehol nincs a világon, és a legdrágább és a legpazarlóbb” – fogalmazott az általános ombudsman.

Mint kifejtette, különbséget kell tenni a parlament által választott és a neki felelős országgyűlési biztosok és az ombudsmanok között. Szabó Máté szerint már attól olcsóbb a rendszer, ha nem tartanak négy biztost miniszteri rangban.

Azt mondta, érdemes elgondolkozni azon felvetésről, hogy a jelenlegi rendszer helyett egy országgyűlési biztos működne a tematikus helyetteseivel, akik között át tudja strukturálni a forrásokat az adott kihívások alapján. Megengedheti-e magának Magyarország most, hogy negyven ember foglalkozzon környezetvédelemmel és egy-kettő a válsággal, valamint annak következményeivel – tette fel a kérdést Szabó Máté.

Az általános ombudsman szerint ezekről a kérdésekről beszélni kellene, de – mint mondta – úgy látja, hogy a javaslatával kapcsolatban nincs vitakészség. (Szabó Máté a Figyelőnet újságnak azt mondta, hogy mandátuma lejárta után Sólyom László köztársasági elnök alkalmas lenne az egységesített rendszerben országgyűlési biztosnak.)

Szabó Máté kitért arra is, hogy kisebbségi ombudsman mint országgyűlési biztos sehol nincs a világon, ezt a tevékenységet általában helyettes ombudsmanként végzik. “Akkor én megkérdezem, ez az önállóság mit hozott a kisebbségek számára?”

Szabó Máté az intézmény egységesítéséről szóló elképzelését a Népszabadságban tette közzé. Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, közvetítve egyúttal Jóri András adatvédelmi és Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának véleményét is, akkor úgy nyilatkozott: “Ez az anyag szakmailag és emberileg is annyira szánalmas, hogy úriember nem minősíti”.