Jóllehet az illegális bevándorlás az egész kontinenst érintő jelenség, a probléma kezelésében az Európai Unió mégis magára hagyta Olaszországot, Spanyolországot és Máltát – egyebek között ezzel magyarázta Róma azt az új törvénymódosítást, melynek értelmében bűncselekménynek minősül, ha valaki jogellenesen lép be az országba.

Az Egyesült Államok, Kanada és Franciaország után a világon Olaszországban nyújtják be a legtöbb menedékkérelmet – csak a tavalyi évben 36 ezret. A romló közbiztonság és gazdasági adatok miatt az olasz parlament alsóháza a múlt héten drasztikusan szigorította a bevándorlással kapcsolatos szabályozást, mely lényegében bűncselekményként kezeli az illegális migrációt.

Így ha valaki jogellenesen lép be az országba, akár tízezer eurós büntetésre is számíthat, aki szállást ad egy illegális bevándorlónak, akár három évre is börtönbe csukhatják. Az illegális bevándorlók fogvatartási idejét kettőről hat hónapra emelték. (A szabályozásra még a felsőháznak is rá kell bólintania.)

A legutóbbi Berlusconi-kormány alatt elfogadott bevándorlási törvény már kimondta, hogy a tartózkodási engedély kiadásához a bevándorlónak munkaszerződéssel kell rendelkeznie, azokat pedig, akiknek a menekültkérelmét a hatóságok elutasították, azonnal kiutasíthatják az országból. A bevándorlás-ellenes Északi Liga szerint azonban ezek az intézkedések nem voltak képesek megfékezni a migránsok áradatát, mivel még mindig naponta több százan próbálják meg csónakokkal átszelni a Földközi-tengert.