A német médiaipar képviselői szerint a kalózkodás és a hitelválság összeadódó hatásai komoly válságba sodorják a médiaszektor működőképességét. Fennmaradásuk biztosítása érdekében ezért hatékony szellemitulajdon-védelmi intézkedések bevezetését követelik a német kormánytól – olvasható a Deutsche Welle honlapján.

A hétfőn Hamburgban megtartott International Media Dialogue című konferencián a vezető német lapkiadók, valamint a zene-, film- és reklámipar képviselői az interneten tapasztalható szerzői jogi jogsértések súlyos gazdasági hatásaira figyelmeztették a német kormányt. Az elsősorban a nyomtatott média helyzetével foglalkozó egynapos rendezvény végén kiadott közleményükben a jelenlévő jogvédő szervezetek és nagyobb kiadók, köztük a Springer, a Bauer, a Ganske, a Spiegel és a Zeit, kérték a kormányt, hogy a digitális világban is biztosítson védelmet számukra. „Az ingyenes tartalomszolgáltatók jogdíjak megfizetése nélkül használják fel az írók, kiadók és műsorszolgáltatók tulajdonát képező tartalmakat. Ez a magatartás viszont veszélyezteti a minőségi és független újságírás működőképességét” – áll a közleményben.

Mathias Doepfner, az Axel-Springer AG elnöke szerint az újságírói szakma fizetőképessége nagymértékben függ az általa birtokolt szellemi tulajdontól. Mint mondta, a médiaipar nem kíván az állam anyagi támogatására szorulni, de szellemi tulajdonjogaik védelméhez és érvényesítéséhez megfelelő törvényi háttérre van szükségük. Doepfner szerint a nyomtatott média egésze, de különösképpen a nyomtatott média sokszínűsége csak addig tud a digitális korszakban működőképes maradni, amíg képes megvédeni és jövedelmezővé tenni befektetéseit.

Dagmar Woehrl, a német gazdasági minisztérium munkatársa szerint azonban a probléma megoldásához nem elég nemzeti szinten lépni. Álláspontja szerint, mivel az internetes kalózkodás globális jelenség, a szellemi tulajdonjogok védelme érdekében nemzetközi szinten kell lépéseket kezdeményezni.