A huszonhét európai uniós tagállam miniszterei 2009. június 8-án napján hivatalosan elfogadták a barangolásnak az Európai Bizottság által múlt év szeptemberében javasolt (IP/08/1386) és az Európai Parlament által áprilisban elfogadott (IP/09/620) új szabályozását.

A mobiltelefonos barangolás új uniós szabályozásának köszönhetően a fogyasztók július 1-jétől olcsóbban barangolhatnak: a csökkenés akár a 60 százalékot is elérheti, és ez éppen kapóra jön a nyári szabadság idején. A barangolásra vonatkozó rendelet új változatának egyik eredménye, hogy a fogyasztóknak semmiképpen nem kerülhet 0,11 eurónál többe, ha egy másik uniós tagállamból szöveges üzenetet küldenek.

A mobiltelefonjukkal internetező, filmeket letöltő vagy nyári képeiket hazaküldő fogyasztóknak sem kell attól tartaniuk, hogy a nyaralásból hazatérve „számlasokk” éri őket. Az új szabályozás szerint a mobilszolgáltatóknak másodpercalapú számlázást kell alkalmazniuk a külföldről kezdeményezett hívások harmincadik másodperce után: ez akár 24 százalékos díjcsökkenéssel is járhat. A barangolásra vonatkozó új szabályozás július 1-jétől az Európai Uniónak mind a 27 tagállamában hatályos.

„A Miniszterek Tanácsa egyhangúlag elfogadta a barangolásra vonatkozó új szabályozást, vagyis túl vagyunk az utolsó eljárási akadályon, és a fogyasztók már július 1-jétől élvezhetik az új szabályozás előnyeit. A Tanács tehát az Európai Parlament példáját követi, az ugyanis áprilisban elsöprő többséggel az új szabályozás mellett szavazott. Ez jó hír az európai polgároknak, mivel így nyaralás közben nyugodt lélekkel, a „számlasokktól” való félelem nélkül használhatják külföldön mobiltelefonjukat” – mondta Viviane Reding hírközlési biztos.

Miután az év első felében politikai megegyezésre jutott az Európai Parlament és a Tanács, áprilisi plenáris ülésén az Európai Parlament elsöprő többséggel (646 igen szavazattal, 22 ellenszavazattal és 9 tartózkodással) megszavazta a rendeletet (IP/09/620).

A folyamat felgyorsítása és a barangolásra vonatkozó új szabályoknak a nyaralási idény előtti hatálybalépése érdekében a tagállami miniszterek elfogadták a barangolásra vonatkozó szabályozást, így június 18-án az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöksége hivatalosan aláírhatja azt. A rendelet néhány nappal később már ki is hirdethető az Európai Unió Hivatalos Lapjában. Mivel a barangolás új szabályait uniós rendelet írja elő, azok 2009. július 1-jén azonnal hatályba lépnek mind a huszonhét tagállamban.

Magyarországon a szintén július elsejétől életbe lépő áfa-emelés és a forint/euró árfolyamváltozás sajnos jelentősen torzítja majd a szabályozás kedvező hatását.