Sólyom László köztársasági elnök nem írta alá, és megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a vízgazdálkodási törvény módosítását tartalmazó törvényt; az államfő erről levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét – közölte az MTI-vel a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) csütörtökön.

A vízgazdálkodási törvény kötelező erővel előírja, hogy a kizárólag energiahasznosítás céljából kitermelt termálvizet vissza kell táplálni a kivétel helyére, a felszín alatti vízrétegbe. Az Országgyűlés által most elfogadott törvény pedig lehetőséget adna a termálvíz-kitermelőknek, hogy a vízügyi hatóságtól egyedi felmentést kaphassanak a visszatáplálás alól – ismertette a tervezett változást a KEH.

A köztársasági elnök álláspontja szerint a termálvizek visszatáplálása fontos a felszín alatti egységes vízbázis megóvása szempontjából. A termálvizek ugyanis kapcsolatban vannak az ivóvízkinccsel, amely szinte teljes egészében a felszín alatti vizeken alapul Magyarországon. Mivel ezek a vízkészletek “meglehetősen lassan pótlódnak természetes úton”, a kitermelt termálvíznek minél nagyobb arányban vissza kell kerülnie a föld alá – közölte a KEH.

A visszatáplálás fontos a felszín feletti vizek minősége és az élővilága megóvása céljából is. A termálvizekben lévő vegyületek, valamint a maradék hő ugyanis “megbillentheti azoknak a felszíni vizeknek a biológiai egyensúlyát”, amelyekbe a termálvizet vezetik – tartalmazza a közlemény.

A jogszabály módosításáról szóló törvényt június 15-én fogadta el az Országgyűlés 195 igen szavazattal, 17 nem ellenében, tartózkodás nélkül.