A BKV bérletek utólagos bemutatásának díja aránytalanul magas és mert nem csak a szolgáltató költségeinek fedezésére fizettetik meg, egyfajta büntetésként is szolgál. A szankciós jelleg sérti az utasok tisztességes eljáráshoz való jogát, Szabó Máté ombudsman ezért a bérletbemutatás díjának felülvizsgálatát javasolja.

3000 forint utólagos bemutatási díjat számít fel a BKV Zrt. azoknak, akik érvényes bérlettel rendelkeznek, de azt ellenőrzéskor nem tudják felmutatni. A díj az utóbbi két évben a négyszeresére emelkedett, mai összege – mind a menetjegyek és bérletek árával, mind a hazai jövedelmi viszonyokkal összevetve, mind nemzetközi összehasonlításban – aránytalanul magas.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a főpolgármester és a BKV vezérigazgatója arról tájékoztatta, hogy a díjat a visszaélések csökkentése érdekében emelték meg ilyen jelentős mértékben. Korábban ugyanis az utólag bemutatott bérleteknek mintegy fele éppen a pótdíjazás napjától volt érvényes, azaz a bliccelők jelentős része visszaélt a bérlet árához képest kedvező árú, akkor 750 forintos bemutatási díj lehetőségével. A Fővárosi Közgyűlés ezt a “megoldást” gazdaságtalanná kívánta tenni, és megszigorította a bemutatás feltételeit is. 2008 január 1. és 2009 január 1. között ugyanis a BKV Zrt. csak akkor fogadta el az utólagos bemutatást, ha a bérlet már a pótdíjazás napját megelőző napon is érvényes volt. Az ombudsman szerint a BKV így viszont indokolatlanul kizárt utasokat a bérletbemutatás lehetőségéből. A havi vagy negyedéves bérletet vásároló utasok az érvényesség első napján gyakorlatilag nem élhettek az utólagos bemutatás lehetőségével, ha a bérletüket elfelejtették magukkal vinni.

2009. január 1-től a fővárosi közgyűlés változtatott a szabályokon: az utólagos bemutatáshoz elegendő, hogy a pótdíjazás napján érvényes legyen a bérlet. Az ombudsman ezért nem tett kezdeményezést az ügyben.

A díj radikális megemeléséről azonban Szabó Máté álláspontja az, hogy amennyiben a szolgáltató lehetővé teszi a bérlet utólagos bemutatását, akkor az ehhez kapcsolódóan megállapított díj nem ölthet szankciós jelleget. Nincs is mit szankcionálni, hiszen az utasnak van érvényes bérlete, így a BKV Zrt.-t kár nem érheti. Az utas legfeljebb az utólagos bemutatással járó költségek megfizetésére lenne kötelezhető – érvel az ombudsman.