A brit Alliance Against Intellectual Property (IP) Theft jogvédő szervezet nemzeti charta elfogadását szeretné elérni a hamis termékektől mentes piaci és használtcikk-vásári kereskedelem érdekében. Városi tanácsok és vásárszervezők csatlakozását remélik a héten bemutatott “Real Deal: Working Together For Fake-Free Markets” elnevezésű dokumentumhoz – írja a BBC híroldala.

A jogvédők szerint a városi piacokon és a szezonális jellegű használtcikk-vásárokon adják el az összes forgalomba került hamis árucikk 25 százalékát, köszönhetően annak, hogy standokon eladásra kínált termékek mintegy 45 százaléka a becslések szerint hamisítvány. Ezek között a legkülönbözőbb termékek, mint például kalózlemezek, hamis kozmetikumok, parfümök és ruházati cikkek szerepelnek. A hamis ruhaneműk és cipők éves forgalma a szervezet becslése szerint eléri a 750 millió fontot Nagy-Britanniában.

Az Alliance Against IP Theft a probléma kezelése érdekében összefogásra szólította fel a piacok üzemeltetőit, a vásárok szervezőit, a helyi hatóságokat és a jogtulajdonosokat. A közös fellépéshez nemzeti chartát dolgoztak ki, amelyet a brit Kereskedelmi Szabványügyi Intézet (Trading Standards Institute, TSI) éves konferenciáján mutattak be a hét folyamán. A szervezet reméli, hogy az érintettek aláírásukkal elfogadják a charta által kitűzött célokat és stratégiát.

A charta a hatékony fellépés érdekében ösztönzi az érintettek közötti folyamatos információcserét, és meghatározza a szervezők és a hatóságok által követendő irányelveket, amelyekkel a hamis termékek piaci arányának visszaszorulását kívánják elérni. A dokumentum emellett szorgalmazza a piacok és vásárok működésének nemzeti szabályozását, mivel álláspontjuk szerint jelenleg, ha egy régió vagy település vezetése fellép a hamisítás ellen, a hamis termékekkel kereskedők egyszerűen másik helyre teszik át a székhelyüket.

Az Alliance Against IP Theft hangsúlyozza, hogy a városvezetők és a piacok üzemeltetői nem nézhetik tétlenül a kereskedés ilyen formájú alakulását, hiszen ezek súlyosan veszélyeztetik a helyi gazdaság működőképességét és a lakosság biztonságát.