Törvényesek és szakszerűek voltak a rendőri intézkedések múlt szombaton a fővárosi, Erzsébet téri demonstráción – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A rendőrség a tiltás ellenére szervezett demonstrációt jogszerűen és csak akkor kezdte feloszlatni, amikor az elvesztette békés jellegét, ennek során az arányosság, a fokozatosság és a kíméletesség követelményét következetesen betartották – olvasható a rendőrség honlapján megjelentetett közleményben.

Hozzátették: könnygázt csak a rendőrök elleni támadás elhárítása érdekében és csak jogsértéseket megvalósítókkal szemben alkalmaztak.

A Fővárosi Ítélőtábla múlt csütörtökön döntött arról jogerősen, hogy megszünteti a Magyar Gárdát, az egyesületet és a mozgalmat egyaránt. Ez ellen tiltakozva gyűltek össze szombaton a fővárosban a Magyar Gárda tagjai és szimpatizánsai.

A Magyar Gárdát feloszlató jogerős ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György melletti szombati demonstrációt a rendőrség megtiltotta. Az Erzsébet téren összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel. Miután ennek a demonstrálók nem tettek eleget, a rendőrök könnygázzal oszlatták a tömeget, 216 embert pedig előállítottak, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is.

A tüntetésen történtek miatt összesen négy esetben indult büntetőeljárás hivatalos személy elleni erőszak gyanújával, 205 emberrel szemben pedig különböző szabálysértések – a többi között garázdaság, közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel kapcsolatos szabálysértés, jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, személyi igazolvánnyal kapcsolatos szabálysértés – miatt.

A szabálysértés miatt előállítottak még szombat éjszaka elhagyhatták a rendőrséget.

Öt embert azért állítottak elő, mert semmiféle irattal nem tudták személyazonosságukat igazolni, további két embert pedig azért, mert igazoltatásuk során megállapították, hogy ellenük érvényes elfogatóparancs van hatályban, egyikük a BRFK top 10-es körözési listáján szerepelt.

A rendőri intézkedések ellen hétfő délig öt panasz érkezett a Független Rendészeti Panasztestülethez, a grémium a napokban megkezdi az ügyek kivizsgálását – közölte hétfőn Kaltenbach Jenő, a testület elnöke. Az eddig beérkezett panaszok elsősorban a rendőrség “indokolatlanul erőszakos, túl durva fellépését” kifogásolják.

A Jobbik jogszerűtlennek tartja a rendőri intézkedést, mivel szerintük a demonstráció mindvégig megőrizte békés jellegét. Vona Gábor, a Jobbik elnöke hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján közölte: helytelen az a megfogalmazás, hogy a rendezvény egy nem engedélyezett tüntetés volt. Az igazság az – mondta -, hogy az egy spontán kialakult békés rendezvény volt. “Mivel nem volt a Gödörhöz bejelentett tüntetés, így tiltani sem lehetett” – fogalmazott.