Továbbra is Victoria Espinel, az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének (USTR) korábbi szellemitulajdon-védelmi ügyekben illetékes helyettese a legesélyesebb jelölt az amerikai sajtó által „copyright-” illetve „IP-cárként” emlegetett pozícióba. Kinevezése azonban hónapok óta várat magára – írja a NextGov portál.

A pozíciót tavaly ősszel, még a Bush elnök által aláírt szerzői jogi törvénymódosítás hozta létre. A PRO-IP törvény (Prioritizing Resources and Organization for Intellectual Property Act) amellett, hogy számos pontban változtatott az amerikai jogvédelmi gyakorlaton, az elnök közvetlen felügyelete alá tartozó szellemitulajdonjog-védelmi, jogérvényesítési ügyekben illetékes koordinátori tisztség (White House Intellectual Property Enforcement Coordinator) létrehozásáról is rendelkezett. A jogszabály szerint a koordinátori, vagyis az amerikai sajtóban IP-cárként emlegetett pozíció betöltőjének feladata lenne, hogy javaslatokat tegyen a szellemitulajdon-jogokat és ezek védelmét érintő kérdésekben.

Mivel a törvény elfogadása George W. Bush hivatalban töltött idejének egyik utolsó intézkedése volt, az IP-cár kinevezésének feladata utódjára, Barack Obama elnökre hárult. Az Obama-adminisztráció azonban már hat hónapja hivatalban van, de a tisztség betöltéséről továbbra sem rendelkezett. Ez a tény azonban meglehetősen aggasztja a szektor képviselőit és a jogvédő szerveket, amelyek komoly várakozással tekintenek az intézkedésre.

A hírek szerint a késlekedést nem a megfelelő személy hiánya okozza. Sajtóértesülések szerint ugyanis továbbra is Victoria Espinel, az Amerikai Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselőjének (US Trade Representative, USTR) korábbi, és akkori pozíciójában az első szellemitulajdon-védelmi ügyekben illetékes helyettese a legesélyesebb jelölt. A hírek szerint az okoz gondot, milyen szervezeti egységbe sorolják be pozícióját.

Mivel az önálló koordinátori iroda létrehozását valószerűtlennek tartják, három opció marad az IP-koordinátor elhelyezésével kapcsolatban, amelyek mindegyike komoly aggályokat vet fel. Szakértői vélemények szerint kezelhetetlen helyzetet teremtene, ha a koordinátor az USTR hivatalának keretein belül működne, ugyanis a pozíció betöltőjének feladatkörébe tartozik a hivatal kapcsolódó ügyeinek felügyelete is. Sokak szerint tovább élezné a tartalomszolgáltatói szféra és a technológiai szakértők között meglévő ellentéteket, ha az IP-cárt az elnök tudományos és technológiai tanácsadó testületébe (Office of Science and Technology Policy) sorolnák be. Végül, többen vélik úgy, hogy hátráltató hatást gyakorolna a koordinátor tevékenységére, ha az elnöki Államigazgatási és Költségvetési Hivatal (Office of Management and Budget, OMB) keretein belül állítanák fel irodáját.

Bármelyik lehetőség is valósul meg, a koordinátor első feladata lenne, hogy felvázoljon egy szellemitulajdon-védelmi stratégiát, amely kitér a szellemi tulajdon sérelmére elkövetett cselekményekkel szembeni lehetséges ellenlépések strukturális gyengeségeire, hiányosságaira és akadályaira is.