Azonnali hatállyal általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt – közölte a szaktárca az hétfőn.

Az erdőkben ugyanis fokozott tűzveszély alakult ki, és ezért az ország egész területén lévő erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre – átmeneti időre – vonatkozik a tilalom.

Így tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban, beleértve a parlag- és gazégetést is.

A közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók által eldobott égő cigarettacsikk és dohánynemű fokozott tűzveszéllyel jár. A kiszáradt árokparton, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek ugyanis sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek.

Ezért a szaktárca felhívja a közúton és vasúton utazókat, az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, hogy égő cigarettacsikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el.

Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

A tilalom feloldására a fokozott tűzveszély elmúltával, egy későbbi időpontban intézkednek – tartalmazza az FVM közleménye.