Jelenleg a világ legjobb hadseregei sem tudnak a terroristák ellen fellépni; a terror visszaszorítása érdekében egy igazságosabb világrendet kell létrehozni és az iszlám világ jelentős részét megnyerni – nyilatkozta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a 2001. szeptember 11-i terrortámadás nyolcadik évfordulója alkalmából.

Nógrádi György elmondta: az Egyesült Államok a támadás után válaszcsapást intézett Afganisztánra, amit lehet vitatni, de kétségtelen, hogy az országban terrorista csoportok gyakorolták a hatalmat. Ugyanakkor a következő, Irak elleni csapás esetén nem tudta bebizonyítani, hogy az iraki vezetés támogatja az al-Kaidát, illetve hogy az ország területén tömegpusztító fegyverek voltak.

Azzal, hogy az Egyesült Államok elkezdett egy gyakorlatilag iszlámellenes tömeges fellépést, az országot és a vele szövetséges államokat rendkívüli mértékben szembeállította az iszlám világgal. Mint mondta: teljesen új helyzet alakult ki azáltal, hogy az új elnök Barack Obama lett, mert az ő csapata megpróbál kiegyezni az iszlám világgal.

Nógrádi György szerint óriási eredmény, hogy az Egyesült Államok szárazföldi területét 2001. szeptember 11-e óta nem érte támadás. Viszont Észak-Afrikában sokkal erősebbek az iszlám szervezetek, mint korábban voltak, és elkezdték a támadások tömegét az úgynevezett “puha célpontok” ellen. “Soha nem beszélünk róla, de terrortámadások tömege volt és van a harmadik világban, és azért három bekövetkezett a ‘fejlett világban’, Madridban, Londonban és Isztambulban is.” Az Egyesült Államokban nem, mert ott rendkívül kemény a terrorellenes fellépés.

A szakértő szerint a nemzetközi terrorizmust megsemmisíteni nem lehet, csak visszaszorítani. Bár az elmúlt évek háborúiban az al-Kaida felső vezetésének zömét kiiktatták, ugyanakkor a következő generáció, amelyik a helyükre lépett, sokkal radikálisabb, tehát továbbra sem beszélhetünk semmiféle kompromisszumról – mondta.

Jelenleg a világ legjobb hadseregei sem tudnak fellépni a terroristák ellen. Gyakorlatilag a terroristák választják meg, hogy hol, mikor, milyen fegyverzettel, kikre támadnak. “Az egyetlen amit tenni lehet, az egy igazságosabb világrend létrehozása, az iszlám világ jelentős részének megnyerése, és ezen keresztül a terror visszaszorítása”. Nógrádi György szerint az, hogy Obama beszédet tartott a kairói egyetemen, és ennek a beszédnek a hangvétele olyan volt, amilyen, “többet ért el, mintha húsz felfegyverzett hadosztályt küldött volna bárhova. Nem igaz, hogy ősi ellenségek a kultúrák egymással.”

Európáról szólva elmondta: gyakorlatilag minden európai államban van muzulmán kisebbség, de ennek a kisebbségnek csak egy töredéke hajlik arra, hogy a terrorista csoportokat támogassa. Szerinte nem lehet azt mondani, hogy a terrorveszély véget ért. Az azonban kimondható, hogy a terrorizmus az elmúlt hónapokban valamelyest teret vesztett, mivel a nyugat politikája “normálisabb lett és nem követjük a korábbi amerikai konfrontatív politikát”.

Nógrádi György végezetül elmondta: a szocializmus idején Magyarországnak kiváló kapcsolatai voltak az iszlám világgal. Jelenleg az iszlám lakosok száma minimális az országban. Bárki is van kormányon, “tudják velük tartani a kapcsolatot”. “A valószínűsége annak, hogy bármi történik Magyarországon, minimális, de a terrorveszély egy meghatározott szinten mindenütt adva van a világban” – jegyezte meg.