A választási listákon minden második jelölt nő lehet, legalábbis egy erre irányuló népszavazási kezdeményezés értelmében, amelyet keddi ülésén hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB). A testület nem adott zöld utat az abortusz betiltását célzó kezdeményezésnek.

Az OVB egyhangúan hitelesítette azt a kérdést, amely így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a nők méltó közéleti szerepvállalásának elérése érdekében az európai parlamenti, az országgyűlési és a helyi önkormányzati választásokról szóló törvények egészüljenek ki olyan rendelkezésekkel, amelyek előírják, hogy csak olyan listát lehet bejelenteni, amelyen egymást után váltakozva hol az egyik, hol a másik nemhez tartozó személyek szerepelhetnek?”

Az országos népszavazás kiírásához 200 ezer érvényes aláírás szükséges. Amennyiben sikerül ennyit összegyűjteni, úgy az az Országgyűlést arra kötelezi, hogy népszavazást írjon ki a kérdésben. Ha pedig a kérdésre az összes (mintegy 8 millió) választópolgár legalább 25 százaléka azonos választ ad, (és ez kerül többségbe) akkor a Parlamentnek annak megfelelő jogszabályt kell alkotnia.

Az OVB elutasította annak a kérdésnek a hitelesítését, amely így szólt: “Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényben tiltsa be az abortuszt?”

A testület 5:2 arányban utasította el a hitelesítést az egyértelműség hiányára való hivatkozással. Indoklásuk szerint a kérdés nem egyértelműen a “művi terhesség-megszakításra” utal, hanem annál tágabb értelmezési lehetőséget ad. A döntés érdekessége, hogy a testület tagjainak többsége a vita első körében még a hitelesítés mellett érvelt, ám utóbb hárman is “elbizonytalanodtak”, és végül az elutasítás mellett szavaztak.