Hivatalból vizsgálatot indított a nemzeti és etnikai jogok országgyűlési biztosa amiatt, hogy a Magyar Televíziót (MTV) érintő jövő évi pénzügyi elvonások következtében veszélybe kerültek a kisebbségi műsorok.

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman vasárnap azt mondta: szerdára egyeztetésre hívta hivatalába a köztelevízió ügyvezető elnökét, az országgyűlés kisebbségi, valamint kulturális és sajtóbizottságának elnökeit és a kisebbségi közösségek képviselőit.

Az országgyűlési biztos kijelentette: az ország 13 kisebbségi közösségének – amely a teljes lakosság legkevesebb 10 százalékát, több mint egymillió embert érint – az alkotmány és a kisebbségi törvény által is biztosított kulturális jogai sem gazdasági megszorítások, sem politikai csatározások miatt nem csorbulhatnak.

Kállai Ernő kifejtette: a köztelevízió kisebbségi műsoraira vonatkozó „reformok”, nemcsak a közszolgálatiságot, hanem a kisebbségi közösségek életét is érintik. Hozzáfűzte: hosszú évek óta tart az a küzdelem, hogy a nemzetiségi műsorok kikerüljenek a nézhetetlen műsorsávból, és a heti 26 perc helyett nagyobb terjedelemben tudjanak beszámolni a közösséget érintő kérdésekről, eseményekről.

A kisebbségi ombudsman közlése szerint az utóbbi hetekben az MTV nemzetiségi szerkesztőségei folyamatosan tájékoztatták a műsorukat érintő megszorításokról, annak veszélyéről, hogy megszűnhetnek a nemzetiségi műsorok, ezért hivatalból vizsgálatot indított.

A biztos felidézve hétfői közleményét úgy fogalmazott: a közszolgálatiság érvényre juttatása érdekében a Magyar Televíziónak törekednie kell a kisebbségi műsorok legalább eddigi színvonalának fenntartására, a pénzügyi nehézségek ellenére is. Emlékeztetett arra, hogy az MTV-nek mint közszolgálati médiumnak törvényi kötelezettsége a kisebbségi műsorok készítése. Ez amiatt is fontos, mert a kereskedelmi csatornák kínálatában ilyen műsor nem szerepel.

Kállai Ernő hangsúlyozta: a közszolgálatiság elve megköveteli, hogy a többség mellett a kisebbségi közösségek is hozzájuthassanak az őket érintő, rájuk vonatkozó információkhoz, akár saját anyanyelvükön is. Ha tovább romlik a helyzet, akkor “puszta illúzióvá válna a közszolgálatiság elve” – fogalmazott.

A médiatörvény módosítását kérik a kisebbségek

A médiatörvény módosítását kéri az Országos Kisebbségi Önkormányzatok Szövetsége (OKÖSZ) annak érdekében, hogy a közmédiumok nemzetiségi műsorai elkülönített szervezeti egységként és költségvetésből működhessenek – közölték a szervezet hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A kisebbségi törvény 2005-ös módosítása előírja ezt, ám az érintett médiumok a mai napig nem képesek kimutatni, hogy évente mekkora összeget szánnak e célra – mondta Heinek Ottó, az OKÖSZ alelnöke, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának vezetője.

A Magyar Televízió (MTV) – a közmédium korábbi közlése szerint szüneteltetni kívánt, ám a menedzsment és a sztrájkbizottság múlt heti megegyezése alapján megmenekülni látszó – kisebbségi műsorai kapcsán Heinek Ottó megjegyezte: a helyzet az utóbbi években folyamatosan romlott. Mint mondta, rossz időpontban kerültek adásba ezek a produkciók, az ismétlések is hétköznapra kerültek, így még kevesebb emberhez juthattak el az adások, ráadásul az MTV menedzsmentje évek óta ignorálja az országos önkormányzatokkal korábban kötött megállapodását. “Ha a status quot vissza tudjuk állítani, már tettünk egy lépést előre” – jelentette ki Heinek Ottó, aki megemlítette: a kisebbségi törvényt sérti a Magyar Televízió azzal, ha a megszorítások idején csak archív anyagokat sugároz nemzetiségi műsoraiban, hiszen a jogszabály rendelkezése szerint a közmédiumoknak nemcsak bemutatniuk, hanem gyártaniuk is kell rendszeresen ilyen produkciókat.