Egy börtönőr ellen halált okozó testi sértés bűntette, kilenc másik büntetés-végrehajtási intézeti alkalmazott ellen egyéb bűncselekmények miatt emelt vádat a katonai ügyészség egy tavaly elhunyt kaposvári rab ügyében – tájékoztatott Bögöly Gyula, a Kaposvári Katonai Ügyészég sajtószóvivője hétfőn.

A 2009. február 13-án tisztázatlan körülmények között meghalt H. János – korábban Karádon élő 56 éves német-magyar kettős állampolgár – azért került előzetes letartóztatásba, mert muzeális és átalakított fegyvereket találtak a lakásán.

Bögöly Gyula beszámolója szerint az ügy elsőrendű vádlottja ellen halált okozó testi sértés bűntette miatt, a többiek ellen egyebek között hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, szolgálatban elkövetett kötelességszegés, jelentési kötelezettség elmulasztása és közokirat hamisítás miatt emeltek vádat a Somogy megyei Bíróság Katonai Tanácsánál. Az ügy első-, másod-, és harmadrendű vádlottjai maguktól kiléptek a kaposvári intézmény kötelékéből, a börtön volt parancsnoka – akit az esetet követően azonnal leváltottak – nyugdíjba vonult, őt hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás bűntettével vádolják.

Az üggyel kapcsolatban a katonai ügyészség 14 börtönőrt hallgatott ki gyanúsítottként, közülük 10 ellen emeltek vádat különböző okokból, 3 dolgozó megrovásban részesült, az egyik börtönőr által elkövettet katonai vétség elbírálását pedig a katonai ügyészség fegyelmi jogkörbe utalta vissza.

Az eset körülményeivel kapcsolatban Bögöly Gyula elmondta, a nyomozás megállapításai szerint a rabot 2009. január 24-én háromszor is bántalmazták a börtönőrök. A problémásan viselkedő, kiabáló, a zárkájából folyamatosan szabadulni kívánó fogva tartottra az említett napon a negyedrendű vádlott kutyát uszított. A támadás következtében a rab a földre esett, amelynek során a kutya szájkosara többször is megütötte a testét. Egy későbbi ellenőrzés során a harmadrendű vádlott ütötte arcon a rabot, miután az felemelt székkel a kezében fogadta.

A legsúlyosabb bántalmazás szolgálatváltást követően történt, amikor az elsőrendű vádlott, tudván, hogy a rab viselkedése miatt már többször intézkedni kellett, bement a fogva tartott cellájába, és rákiáltott, hogy álljon fel. Mivel a rab késlekedve engedelmeskedett, földre lökte, majd egyik lábával a mellkasára állt és ököllel többször megütötte a fején és az állkapcsán.

Akad, akinek azért kell felelnie, mert amikor másnap kora reggel észlelték, hogy a rab hörögve, kihűlve, kiszáradva fekszik, nem azonnal, hanem csak két óra elteltével hívtak hozzá mentőt és szállították kórházba, ahol pár héttel később belehalt a sérüléseibe.