Több mint tízezren támogatták eddig Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnökének felhívását, amit tavaly novemberben az emberi méltóság védelmére tett közzé.

A kezdeményezést indító korábbi közjogi méltóság csütörtökön elmondta: a kezdeményezés részleteinek megismertetését több társadalmi szervezet is segíti majd a későbbiekben. Ezek aláírásokat is gyűjtenek a tolerancia támogatására. A felhívás célja, hogy “az alkotmányellenes megnyilvánulások tűnjenek el a közéletből”, például azok, amelyek a holokauszt tagadásával “nem tisztelik a másik ember fájdalmát”.

Lomnici Zoltán kitért arra, hogy a www.emberimeltosag.hu weboldalon lehet jelezni a jövőben is, ha valaki egyetért a felhívással, sőt ezen kívül elkészült ennek európai uniós változata, amihez a határon túlról is lehet csatlakozni.

Az eddig több mint tízezer támogató azt jelzi, hogy Magyarországon “elemi igény van a társadalmi békére, az alkotmányellenes véleménynyilvánítás kiiktatására” – mutatott rá.

A Lomnici Zoltán által kiadott dokumentum annak fontosságát hangsúlyozza, hogy a társadalomban összefogásra van szükség az emberi méltóságot sértő szövegek megjelenésével szemben, akár olyan kijelentésekről van szó, amelyek sértik a holokauszt áldozatainak emlékét, akár azokról, amelyek a keresztényeket érintik érzékenyen.

A nyilatkozatban többek között az áll: a felhíváshoz csatlakozók “elkötelezik magukat az emberi jogok, az egyenlő méltóság védelme mellett, és visszautasítanak minden olyan sértő megnyilvánulást, mely más személyek vagy csoportok ellen irányul, azok vallási vagy nemzeti és etnikai hovatartozása miatt”.

A felhívás szellemében első ízben emlékeztek meg tavaly Magyarországon közösen a holokauszt, a málenkij robot, az 1956-os megtorlás és a recski tábor mártírjai előtt az emberi jogok napján, az emberi méltóság nemzeti emléknapján, december 10-én.

Az emberi méltóság védelmére tavaly november 17-én hívott fel Lomnici Zoltán, amihez rövid időn belül csatlakoztak a parlamenti pártok, a történelmi egyházak és a média több jelentős intézménye.