Felelősségre vonnák a közlekedési hatóság vezetőit a zöldkártyások, mert a hatályos szabályokkal ellentétes módon dolgoznak a zöldkártya-kiadásnál a műszaki állomásokon.

A Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete levélben fordult a jelenlegi és a jövőbeni közlekedési miniszterhez, kérve, hogy vonja felelősségre a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) vezetőit, amiért nem működik az automata zöldkártyakiadó rendszer – közölte az egyesület.

Az Eclipse által készített KÖKIR program lényege az, hogy a környezetvédelmi felülvizsgálat során a mért adatok automatikusan kerülnek be a központi adattárba. Miután a január 1-től alkalmazandó program nem működik, az NKH megengedte, hogy július 1-ig kézzel vigyék be a felülvizsgálati állomások az adatokat a rendszerbe. Ez viszont ellentétes azzal a rendelettel, amely ez év elejétől az automatikus bevitelt tette kötelezővé. A Zöldkártyások Érdekvédelmi Egyesülete e jogszabálysértés miatt kezdeményezi az NKH vezetőinek felelősségre vonását.

Az egyesület korábban az Alkotmánybírósághoz fordult. Februárban Sarlayné Nemes Anita, az egyesület elnöke elmondta, hogy a támadott rendelet által 2010. január 1. óta már csak kétévente kötelező a gépjármű zöldkártyák kiváltása, amely az idén már a hatósági gépjármű műszaki vizsgaállomásokon tehető meg. A szervezet szerint az év elején bevezetett rendelet ellehetetleníti a környezetvédelmi felülvizsgálatot végző vállalkozásokat. Az egyesület jogellenesnek véli a rendelet türelmi idő nélküli bevezetését, ezért az eredeti állapot visszaállítását követeli.

Eclipse-ügy – hiradó.hu: vizsgálódik a vámhatóság Ignácz István ellen

A vámnyomozók vizsgálják Ignácz Istvánnak, a Közigazgatási és Elektronikus Szolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) elnökének az Eclipse-ügyben játszott szerepét – értesült a hirado.hu szerdán.

A KEK KH sajtóirodája szerda délután elküldött közleményében úgy fogalmazott: “minden alapot nélkülöznek azok a híresztelések, melyek megpróbálják a KEK KH-t belekeverni az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. egyes vezetőinek adócsalási ügyében folytatott VPOP-s eljárásba.”

A hirado.hu később azt írta: információikat megerősítve a Fővárosi Főügyészség arról tájékoztatott, hogy az Ignácz István ellen tett feljelentést a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságára továbbították.

Mint írták: az eljárás pillanatnyilag nem Ignácz István ellen, hanem az Eclipse-ügyben játszott szerepének tisztázása érdekében folyik.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. 2009. december 31-én hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárás során nyert el nettó 4 milliárd 950 millió forintot a járművek eredetiségének hatósági megállapítását támogató központi informatikai rendszer módosítására és négyéves üzemeltetésére.

A korábban eredetiségvizsgálattal foglalkozó cégek szerint ezt az tette lehetővé, hogy a kormány 2009. december 22-én egyeztetések nélkül, egyoldalúan hozott rendeletben mondta fel a 2011 januárjáig szóló szerződésüket. Az érintett vállalkozások szerint a jogilag is megkérdőjelezhető döntés több ezer munkahelyet sodort veszélybe, ezért januárban petícióban követelték Bajnai Gordon miniszterelnöktől a rendelet visszavonását.

A cégek emellett januárban feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés, gazdasági titok megsértése és hivatali visszaélés miatt. A Fővárosi Főügyészség ezt követően nyomozást rendelt el az ügyben, márciusban az Eclipse vezetőit őrizetbe vették.

A főügyészség szerint a zrt. vezetői és segítői fiktív számlákkal és pénzügyi műveletekkel 1,35 milliárd forint áfa- és 636 millió forint társaságiadó-fizetési kötelezettségük alól bújtak ki. Az Eclipse – a nyomozás adatai szerint – 2007 és 2009 között összesen 8,1 milliárd forint értékű állami megbízást nyert el titkos közbeszerzési pályázatokon.