Ma alakul meg az új összetételű Országgyűlés, amelynek ülését Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg. Újságírói értesülés szerint az államfő az Országgyűlés tekintélye és az alkotmányos értékrend védelme érdekében “szigorú” beszédet tervez elmondani a plenáris ülés előtt.

Kumin Ferenc szerdán azt mondta: a köztársasági elnök elvárja, hogy az Országgyűlés alakuló ülésén ne történjen semmilyen jogsértés. A Köztársasági Elnöki Hivatal főosztályvezetője arra reagálva beszélt erről , hogy a parlamenti pártok alakuló ülést előkészítő keddi megbeszélésén téma volt, milyen öltözékben jelenik majd meg Vona Gábor Jobbik-elnök az Országgyűlésben.

Az alakuló ülésen a köztársasági elnök és Horváth János fideszes korelnök beszéde után a parlament meghallgatja az Országos Választási Bizottság és az önkormányzati miniszter az országgyűlési képviselő-választásról szóló jelentését, majd a mandátumigazolás és a képviselői eskütétel után vita nélkül határoz azokról.

Az Országgyűlés tisztségviselőinek, az elnöknek, az alelnököknek és a jegyzőknek a titkos szavazáson történő megválasztása után Bajnai Gordon már ügyvezető miniszterelnökként bejelentést tesz kormánya megbízatásának megszűnéséről. A köztársasági elnök ezután javaslatot tesz az új kormányfőre, és várhatóan Orbán Viktor már miniszterelnök-jelöltként emelkedik szólásra.

A napirend szerint döntenek a képviselők arról az országgyűlési határozati javaslatról is, amely a parlament 19 állandó bizottságáról, azok tisztségviselőiről, tagjainak megválasztásról szól.

Várhatóan még pénteken összeül az alkotmányügyi bizottság is. A Fidesz elnöki stábjának vezetője csütörtökön egy tévéműsorban azt mondta, pártja szándékai szerint pénteken már benyújtják azokat a törvényjavaslatokat, amelyek a kormány minél gyorsabb megalakításához szükségesek, és remélik, hogy ezekről a plenáris ülés után már tárgyalhat is az alkotmányügyi bizottság.

Az új összetételű Országgyűlésben a Fidesznek 227, az MSZP-nek 59, a Jobbiknak 47, a KDNP-nek 36, a Lehet Más a Politikának (LMP) 16 képviselője lesz, a Házban egy független képviselő is dolgozik majd.