Nagy érdeklődés mellett került sor az Európai Parlament alkotmányügyi bizottságában az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelettervezet vitájára. Az ülésen Gurmai Zita EP-képviselő, a témáról szóló jelentés társ-jelentéstevője ismertette a néppárti kollégájával készített munkaanyag főbb elemeit.

Beszédében az alkotmányügyi bizottság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a Parlament felhasználóbarát szabályok kidolgozásra törekszik, garantálni kell, hogy ne lehessen visszaélni a részvételi demokrácia ezen új eszközével. A polgári kezdeményezés fontos új jogosítvány a polgárok számára, de a jogokhoz felelősségnek és kötelezettségeknek kell társulnia – mondta Gurmai Zita.

Az alkotmányügyi bizottság ülésén nagy érdeklődés kísérte a polgári kezdeményezésről szóló napirendi pontot, amely a felszólalók nagy száma miatt közel három órásra nyúlt. Az ülésen felszólalt Schöpflin György néppárti képviselő is, aki szerint a polgári kezdeményezés sikere az uniós intézmények együttműködésén is múlik.

A polgári kezdeményezésről szóló napirendi pont tárgyalásán részt vettek az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság és a Régiók Bizottságának munkatársai is. Gurmai Zita kiemelte, hogy az előzetes konzultációknak köszönhetően a két tanácsadó szervnek a javaslatait igyekeztek beépíteni a munkadokumentumba, és a jelentéstevő a továbbiakban is arra szeretne ösztönözni, hogy minél többen jutassák el hozzá észrevételeiket a készülő szabályozásról. Ilyen egy jól működő részvételi demokrácia – tette hozzá a képviselő, utalva arra, hogy a polgári kezdeményezés az alapvetően képviseleti demokráciára épülő Európai Unióban a részvételi demokráciát hivatott erősíteni.

A polgári kezdeményezés a Lisszaboni Szerződés egyik legjelentősebb újítása, amellyel egymillió európai polgár jogszabály elfogadását kezdeményezheti az uniós intézményeknél. A részletes végrehajtási szabályokra vonatkozó javaslatot az Európai Bizottság március végén nyújtotta be, melyről az Európai Parlament és a Tanács mondja ki a végső szót. Az Európai Parlament alkotmányügyi bizottsága – Gurmai Zita és Alain Lamassoure jelentése alapján – várhatóan ősszel szavaz a témáról, majd a plenáris ülésen is megvitatják azt. Az uniós intézmények célja, hogy még idén megszülessen a végrehajtási szabályokat rögzítő rendelet, hogy az európai polgárok minél hamarabb elindíthassák az első kezdeményezéseket.