Ma lép hivatalába ünnepélyes keretek között Schmitt Pál megválasztott köztársasági elnök; az egyórásra tervezett ünnepségen fellép Miklósa Erika és a Csík Zenekar, valamint az új államfő is beszédet mond.

Az ünnepséget a Sándor-palota melletti Szent György téren tartják, melyre a KEH tájékoztatása szerint 200 főt hívtak meg.

A ceremónián jelen lesz Orbán Viktor miniszterelnök, meghívást kaptak a miniszterek, az államtitkárok, a diplomáciai testület tagjai, történelmi egyházak képviselői, határon túli magyar szervezetek vezetői, valamint az összes volt köztársasági elnök.

A KEH tájékoztatása szerint az ünnepségen jelen lesz Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Kövér László, az Országgyűlés megválasztott elnöke, valamint Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is.

Az ünnepség – melyet a Magyar Televízió élőben közvetít – teljesen nyilvános lesz, a helyszínen bárki nyomon követheti.

Mécs Károly színművész konferálja fel és vezeti le a műsort, aki egy verset is elszaval majd. Az ünnepségen fellép a Csillagszemű Táncegyüttes, a Csík Zenekar, énekelni fog Miklósa Erika előadóművész, és Kelemen Barnabás hegedűművész is zenélni fog.

Schmitt Pál körülbelül tízperces ünnepi beszédet mond hivatalba lépésének alkalmából.

Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét június 29-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. A titkos szavazáson már az első fordulóban eldőlt, hogy ki kerüljön a legfőbb közjogi méltóság tisztségébe: a képviselők közül 263-an támogatták szavazatukkal a házelnököt.

Sólyom László “láthatatlan elnökként” az új államfő mellett áll

Sólyom László leköszönő köztársasági elnök csütörtök délután, mikor hivatalosan is átadta hivatalát Schmitt Pál új államfőnek kiemelte, “láthatatlan elnökként” mindig mellette áll, mint mondta: “amikor csak az Ön lelkiismeretét ébreszteni kell, vagy meg kell erősíteni”. Schmitt Pál közölte, igényt tart az együttműködésükre.

Sólyom sok sikert kívánt az új köztársasági elnöknek munkájához. Úgy fogalmazott: magától értetődik, hogy minden elnök szeretne új fejezetet kezdeni, “azonban ne felejtse el, hogy mindnyájan ugyanazt a könyvet írjuk”.

Schmitt Pál fennkölt pillanatnak nevezte, hogy átveheti a nemzet képviseletét és a demokrácia őrzését. Hangsúlyozta: mindent el fog követni, hogy elődje nyomdokába léphessen, aki, mint fogalmazott, magasra tette a mércét. Azt mondta, hogy igyekszik Sólyom László útmutatásai szerint dolgozni, és “jottányit” sem fog engedni az alkotmány által ráruházott felelősségből.

Beszélt arról is, hogy köztársasági elnökként neki is lesznek külön vállalásai, mint ahogyan Sólyom László szívén viselte a környezet védelmét és a nemzet egységesítését. Hozzátette: számít Sólyom László személyes tanácsaira és igényt tart az együttműködésükre.

Az elnöki hivatal átadás-átvétele azóta zajlik, hogy az Országgyűlés június 29-én megválasztotta a Fidesz-KDNP jelöltjét, Schmitt Pált köztársasági elnöknek.

Kiss Norbert, az elnöki hivatal jövendő társadalmi és kommunikációs hivatalvezetője hétfőn elmondta: Tari Sándor hivatalvezetőn keresztül Vajna Márton, a KEH jövendő külügyi hivatalvezetője és ő maga intézte a hivatal átadás-átvételét.

Sólyom Lászlót a már elfogadott, de még ki nem hirdetett a korábbi államfőket megillető juttatásokról szóló törvény értelmében két fős titkárság illeti meg, akik az államfő apparátusából kerülnek ki. Emellett Sólyom Lászlót személyes gépkocsi használat illeti meg.

A jogszabály kitér arra, hogy a volt köztársasági elnöknek – kérelmére – ha ötéves hivatali idejét kitöltötte, megfelelő lakáshasználati jog jár, s e jogosultság a volt államfő halála esetén az özvegyét is megilleti.

A tisztséghez méltó lakást és annak fenntartását továbbra a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítaná, de amennyiben a volt köztársasági elnök más közjogi tisztsége megszűnése jogcímén már lakáshasználati jogot szerzett, csak egy lakásra vonatkozó lakáshasználati jog illeti meg.

Sólyom László nem vesz részt utóda Szent György téri beiktatási ünnepségén

A Népszabadság pénteki számában azt írja: a négyszemközti konzultáció során a leköszönő államfő átadta utódjának a közelmúltban megjelent, az “Egy elnökség lenyomata” című könyvét, amelyben összegezte a vele készült interjúkat és az általa fontosnak ítélt megszólalásait azzal, hogy ezt hagyja örökül Schmitt Pálra.

A szükséges átadás-átvételi dokumentumok aláírása után Schmitt Pál szóba hozta, hogy úgy értesült: elődje nem megy el a Szent György téri ünnepségre. Sólyom László ezt megerősítette – írja a lap.

Péntektől új szervezeti rendben működik a Köztársasági Elnöki Hivatal

Péntektől új struktúrában működik a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH). Három vezető szervezeti egység jön létre: a jogi, alkotmányossági és közigazgatási, a külügyi, illetve a társadalmi és kommunikációs hivatal.

A KEH csütörtöki közleményében az áll, hogy a leköszönő államfő, Sólyom László és utódja, Schmitt Pál délutáni négyszemközti megbeszélésükön formálisan is lezárták az átadás-átvétel folyamatát.

A pénteken létrejövő új szervezeti egységek közül a jogi, alkotmányossági és közigazgatási hivatalt Cservák Csaba, a külügyi hivatalt Vajna Márton, a társadalmi és kommunikációs hivatalt pedig Kiss Norbert irányítja. A szervezet részét képezi a katonai főosztály, valamint a gazdálkodási és üzemeltetési főosztály is – olvasható a közleményben. (A Köztársasági Elnöki Hivatalban eddig öt – az alkotmányügyi és jogi, a katonai, a külügyi, a protokoll, illetve a stratégiai és kommunikációs – főosztály működött, és a hivatalvezető irányítása alá tartozott az üzemeltetés.)