Mivel a magyar földárak a nyugat-európai szintnek mindössze a felét-harmadát érik el, a kormány a földvásárlási moratórium meghosszabbítását kérte. A törekvést támogatja Franciaország, Lengyelország, Románia, Bulgária, valamint a V4-országok is, a vidékfejlesztési miniszter szerint a döntés még idén ősszel megszülethet.

A kormány szerdai ülésén elfogadta azt a részletes indoklást, amelynek alapján Magyarország kéri az Európai Uniótól, hogy a 2011. április 30-án lejáró földmoratóriumot további három évvel hosszabbítsák meg – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a szerdai kormányülés után. Magyarországon a földárak a nyugat-európai szintnek alig a felét, harmadát teszik ki, a kormány ezért kéri a földmoratórium meghosszabbítását. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a kérés benyújtása előtt külföldi szakpolitikusokkal is egyeztetett, ezek során kiderült, hogy hazánk törekvéseit támogatja Franciaország, Lengyelország, Románia, Bulgária, valamint a V4-országok is.

A miniszter szerint nem volna jó, ha a magyar termőföld tulajdona körül spekulatív ügyletek is felbukkannának, és a földmoratórium meghosszabbítása ezt a lehetőséget is ki kívánja zárni. Ezért Magyarország szeretné, ha a külföldiek földvásárlási tilalmát meghosszabbítanák 2014. április 30-áig.

Annak érdekében, hogy a magyar termőföld hosszú távon a magyar gazdálkodók érdekeit szolgálhassa, új birtokpolitikai koncepciót kíván létrehozni a kormányzat, amely a húsz évre tervezett agrárprogram részét képezi. Ez határozott irányt jelöl ki a magyar mezőgazdaság számára. E koncepció részeként módosították a földtörvényt a közelmúltban úgy, hogy az államot minden földügylet során elővásárlási jog illesse meg.

A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet, amely szerdán kezdte meg működését, szintén az új birtokpolitikai célok megvalósítását szolgálja. Magyarországon most 1,7-1,8 millió hektár van állami tulajdonban, és az a cél, hogy az állami földeknek is legyen gazdája. Ennek figyelembevételével kívánja a továbbiakban haszonbérbe adni a Nemzeti Földalap az állami tulajdonban lévő földeket, valamint azt is szem előtt tartja, hogy mindazok a fiatal gazdálkodók, akik a mezőgazdaságból szeretnének megélni, szintén megművelhető földterülethez jussanak.

Fazekas Sándor emlékeztetett arra: az állami földek bérbe adásából származó jövedelem – ez évente 8-10 milliárd forint – azt szolgálja, hogy az állam vásárolni tudjon a földpiacon, és annak dinamikus szereplőjévé váljon.

A miniszter arra számít, hogy az EU még időn ősszel dönt a magyar földmoratóriumról.