Két egyetemhez és egy hivatalhoz költségvetési főfelügyelőt, míg három másik egyetemhez és egy intézethez költségvetési felügyelőt rendelt ki azonnali hatállyal a kormány – az erről intézkedő határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

Költségvetési főfelügyelőket rendelt ki a kormány a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához, a Budapesti Corvinus Egyetemhez és a Pécsi Tudományegyetemhez. Költségvetési felügyelőt kapott a Nyugat-magyarországi Egyetem, a Károly Róbert Főiskola, a Szolnoki Főiskola, továbbá az Országos Idegtudományi Intézet.

Az államháztartási törvény tavaly augusztustól hatályos módosítása teszi lehetővé a költségvetési főfelügyelők és felügyelők kirendelését. Ilyen felügyelőket kirendelni a központi költségvetési fejezetekhez, a fejezetekhez tartozó költségvetési szervekhez, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz és az elkülönített állami pénzalapokhoz lehet. Ennek célja az intézmény költségvetése és költségvetés-politika összhangjának, illetve a takarékos, szabályszerű működésnek a megteremtése.