Tavaly a 91 nagy uniós bank többsége kiállta az európai stressztesztet, több megfigyelő szerint viszont ennek az volt az oka, hogy a vizsgálatok nem voltak elég szigorúak. Képviselők most arra kíváncsiak az Európai Bizottságtól, hogy idén júniusban hogyan gondoskodnak arról, hogy hiteles átfogó vizsgálatok készüljenek a bankok stabilitásáról.

A néppárti, a liberális és a szocialista frakció képviselői kedden este a témával kapcsolatos három külön szóbeli kérdés során fejtik ki, hogy 2010-ben a tesztek nem voltak elég szigorúak és nem sikerült visszaállítani az európai bankszektorba vetett bizalmat.

A képviselők most arra kíváncsiak, hogy mi történik annak érdekében, hogy a 2011 júniusában esedékes tesztek hitelesebbek legyenek, ugyanakkor hiányolják, hogy a tesztek során nem számolnak a legrosszabb forgatókönyvvel, egyes tagállamok fizetésképtelenné válásával.

„Idén a kritériumoknak szigorúbbaknak kell lenniük és a stresszteszteknek minden tagállamban egységesnek kell lenniük. Átfogó és reális értékelést szeretnénk, amely során az uniós bankszektor minden gyenge pontját azonosítjuk. Ebből kifolyólag azt is meg kell vizsgálni, hogy a bankszektor stabilitását mennyire veszélyezteti egyes tagállamok megugró államadóssága” – mondta Corien Wortmann-Kool néppárti, holland képviselő.

Háttér

A banki stressztesztek célja, hogy megvizsgálja a bankok tőkeerősségét. Ha ugyanis nem elég tőkeerősek és a piacokról nem tudnak új forrásokhoz jutni, akkor a kormányok az adófizetők pénzéből segíthetik ki a pénzintézetet.

A bankok tevékenységének alapja, hogy a betétesektől kölcsönvett pénzt forgatják, kölcsönöket, hiteleket nyújtanak magánszemélyeknek, vállalatoknak. Egy pénzintézeteknek így egyszerre vannak kötelezettségei és rendelkezésre álló pénzügyi eszközei, amelyek ideális esetben egyensúlyban vannak.

Recesszió idején azonban a bankok veszteséget halmozhatnak fel, amennyiben a cégek vagy magánszemélyek nem tudják törleszteni hiteleiket, az államkötvények pedig nem hozzák az előre várt hozamot. Így egyre kevesebb pénzügyi eszköz áll a bank rendelkezésére, kötelezettségei viszont megmaradnak. Ha tőkeerős egy bank, akkor át tudja vészelni a nehezebb időszakokat, ellenkező esetben viszont akár be is dőlhet.