A szerzői és a szomszédos jogok közös kezelését végző hazai szervezetek részvételével tartott szakmai tanácskozást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Budapesten, 2011. május 31-én.

Az eseményre az ez év áprilisában aláírt stratégiai partnerségi megállapodás jegyében került sor, mintegy öt hónappal azt követően, hogy a közös jogkezelő szervezetek felügyeletével és nyilvántartásával kapcsolatos hatáskör a kulturális tárcától átkerült a Hivatalhoz. A szakmai rendezvényen két előadás hangzott el, amelyet a közös jogkezelő szervezetek megjelent képviselőivel folytatott konzultáció követett.

Dr. Bendzsel Miklós, a Hivatal elnöke előadásában az elmúlt időszak tapasztalataira épülő átfogó helyzetértékelésről szólva a közös jogkezelő szervezetek működésével kapcsolatos főbb megállapításokat összegezte. Kitért továbbá a magyar uniós elnökség alatti szerzői jogi fejleményekre, melyek középpontjában a digitális jogkezelés bizottsági kezdeményezései és a szerzők, illetve a felhasználók jobb tájékoztatásának feltételei állnak.

Dr. Sarkady Ildikó, a Hivatal Szerzői Jogi Főosztályának igazgatója a közös jogkezelők nyilvántartásával és felügyeletével kapcsolatos változásokat és a jövőbeni feladatokat ismertette.

Az előadók hangsúlyozták, hogy a Hivatal a felügyeleti jog gyakorlását a jogszabályok keretei között kívánja megvalósítani, számítva a közös jogkezelő szervezetek együttműködésére.