Csökkenti a jogvédelem szintjét, növeli a bürokráciát és számos rendelkezésével kárt okoz az ország gazdaságának az új adatvédelmi törvény javaslata – hívta fel a jogalkotó figyelmét Jóri András az országgyűlés plenáris ülésén. Az adatvédelmi biztos az előterjesztés átdolgozását javasolta.

A tervezet tegnapi általános vitáján Jóri András rámutatott a készülő szabályozás legkritikusabb pontjaira, amelyek véleménye szerint csökkentik a jogvédelem szintjét, ugyanakkor kárt okoznak a gazdasági életben.

A biztos hangsúlyozta, hogy az újonnan felállítandó adatvédelmi hatóság vezetőjének miniszterelnöki jelölése nyilvánvaló módon csökkenti a függetlenséget, amely mind az adatvédelem, mind az információszabadság és a titokfelügyelet területén is elengedhetetlen lenne. A parlament választja az adatvédelmi tisztviselőt az Egyesült Királyságban, Németországban, de Albániában, Szerbiában vagy Moldovában is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az új hatóság által kiszabható bírság összege példátlanul alacsony Európában, a globális nagyvállalatokra nem jelent visszatartó erőt. A kiszabható maximum 10 millió forinttal szemben (forintra átszámítva) Szlovákiában 90 millió, Csehországban 110 millió, Portugáliában 268 millió, Olaszország 320 millió forint a bírság összege.

Különösen elhibázottnak tartja Jóri András a hatóság által végzett adatvédelmi auditálás bevezetését. A javaslat szerint a hatóság pénzért nyújtott szolgáltatás keretében megvizsgálhatja, hogy jogszerű-e az adatkezelés. Ez azt jelenti, hogy a hatóság határozza meg az audit szempontjait, majd önmaga végzi el pénzért az auditot, s végül állampolgári panasz esetén ugyanez a hatóság ellenőrzi a saját maga által auditált szervezetet. Ez a korrupció melegágya – hívta fel a jogalkotó figyelmét a biztos. Egyes európai adatvédelmi szervek még a konzultációs beadványok fogadását is megszüntették ez okból az utóbbi években.

A javaslat növeli az adatvédelem területén a felesleges bürokráciát. Az adatvédelmi nyilvántartás jelenleg is túlbürokratizált, a hetvenes évekből származó intézmény elavult, felesleges. A tervezet szerint ezen túl még fizetni is kell a funkció nélküli nyilvántartásba történő bejelentkezésért, ami vállalkozások és magánszemélyek százezreinek okoz majd fölösleges költséget és adminisztrációt.

Az adatvédelmi biztos végül rámutatott, hogy az EU adatvédelmi irányelve szerint a hatóság felállításának javasolt 2012. január 1-ei határideje sérti az adatvédelmi biztos mint létező felügyelő hatóság függetlenségét, ami uniós kötelezettségszegési eljáráshoz vezethet Magyarország ellen.