Kedden dönt az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének jelöléséről az Ab elnökét és tagjait jelölő parlamenti eseti bizottság. A következő Ab-elnök szeptember 1-jén lép hivatalba. A Fidesz frakcióvezetője korábban utalt arra, hogy a jelenlegi vezető, Paczolay Péter a testület elnöke maradhat.

Az Országgyűlés honlapján elérhető meghívó szerint a parlamenti jelölőbizottság kedd délelőtt tart nem nyilvános ülést, napirendi javaslatként pedig az szerepel: “Döntés az Alkotmánybíróság elnökének jelöléséről“.

A június 6-án elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a hivatalban lévő Paczolay Péter július elején lejáró Ab-elnöki mandátuma szeptember 1-jéig meghosszabbodik. A következő elnök személyére a hatályos alkotmányban az Ab-tagokra vonatkozó jelölési eljárást kell alkalmazni, azaz személyére a parlamenti pártok képviselőcsoportjainak tagjaiból álló jelölőbizottság tesz javaslatot. Az Országgyűlés arról az elnökjelöltről tud szavazni, aki a tizenöt tagú jelölőbizottságban – amelyben nyolc képviselő fideszes, kettő KDNP-s, kettő MSZP-s, kettő jobbikos, egy pedig LMP-s – legalább nyolc igen szavazatot kap.

A Háznak július 31-ig kell az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával az Ab tagjai közül elnököt választania. Az elnök megbízatása az alkotmánybírói hivatali ideje lejártáig tart. (Korábban az Alkotmánybíróság elnökét a tagok maguk közül választották, a megbízatás pedig három évre szólt.)

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője június 14-én azt mondta, az Ab új elnökére Orbán Viktor még nem tett javaslatot a képviselőcsoportnak, Lázár János ugyanakkor úgy fogalmazott: ha a pártelnök-miniszterelnök Paczolay Péternek, a testület jelenlegi vezetőjének újbóli megválasztását kezdeményezi, ő támogatni fogja. “Paczolay Péternek általában kiemelten nagy és határozott támogatottsága van a Fidesz-frakción belül és a mi polgári világunkban” – közölte, hozzáfűzve, hogy Paczolay Péter Ab-vezetői tevékenysége széles társadalmi elismerésen alapul, “és alkalmas arra, hogy ezekben az időkben az Ab helyét, szerepét újra megtalálja, (…) az Ab munkáját továbbvigye, megerősítse, jól megszervezze“.