Az EP véget vetne azoknak a kockázatos pénzügyi műveleteknek, amelyek a gazdasági válságot is előidézték. Az úgynevezett short ügyletek és a különböző pénzügyi eszközökkel való kereskedés romló piaci viszonyok között is jövedelmezhető lehet, ugyanakkor rendkívül nagy kockázatot jelent a gazdaság stabilitása számára.

Július 4-én, hétfőn két olyan jelentésről is vitázik az EP plenárisa, amely a pénzügyi piacok tevékenységét tenné átláthatóbbá. Pascal Canfin zöldpárti, francia képviselő a short ügyletekről és a hitel-nemteljesítési csereügyletekről, Werner Langen néppárti, német képviselő pedig az úgynevezett derivatívákról készített jelentést. De mit is jelentenek pontosan ezek a kifejezések és miért jelentenek kockázatot pénzügyi szempontból?

Mi valójában a short ügylet?

A short ügyletekkel való kereskedés lényege, hogy a befektető a részvények értékvesztésére spekulál, és ebből remél profitot. Tegyük fel, hogy egy befektető 10 eurós egységáron kölcsönöz 1000 darab MOL-részvényt, amelyet ezt követően 10 ezer euróért elad. Ha a részvény egységértéke 9 euróra csökken, az eladott részvényeket 9000 euróért vissza tudja vásárolni. Ezt követően a kölcsönzött részvényeket visszaadja, és visszakapja a kölcsönzéskor kifizetett 10 ezer eurót. Az ügyleten így 1000 eurót nyer. Ez a stratégia azonban csak csökkenő részvényárak mellett kifizetődő.

Mi a hitel-nemteljesítési csereügylet (CDS)?

A hitel-nemteljesítési csereügylet egy biztosítási forma a nemteljesítés kivédésére. Az előző példából kiindulva akkor kötnek ilyet a MOL-részvényes befektetők, ha attól tartanak, hogy az olajtársaság fizetésképtelenné válik. A hitel-nemteljesítési csereügylet esetén a csereügylet eladója megtéríti azt az összeget, amellyel fizetésképtelenné válása esetén az olajtársaság a részvényesnek tartozna. Ha az olajtársaság fizetőképes marad, a befektető csak a hitel-nemteljesítési csereügylet árát bukja el.

A hitel-nemteljesítési csereügyleteknek van egy másik formája is. Ekkor olyan részvényekre kötnek ilyen ügyletet, amelyet a befektető még nem is birtokol. Egy egyszerű hasonlattal élve ez olyan, mintha valaki a szomszéd házára kötne biztosítást, majd abban reménykedne, hogy a ház minél hamarabb leégjen. A képviselők szerint az ilyen ügyletek instabillá teszik a piacokat, ezért meg kellene tiltani az ilyen kereskedést az uniós tagállamok kötvényeivel.

Mik azok a derivatívák?

A derivatívák vagy más néven származtatott pénzügyi eszközök lehetővé teszik a befektetők számára, hogy a változó kötvény- és részvényárakból, kamatokból profitáljanak. Két fél közötti szerződésről van szó, a felek pedig a megállapodás értelmében fizetnek egymásnak az árfolyammozgások függvényében.

A tőzsdén kívüli származtatott ügyletek által előidézett kockázat minimalizálása érdekében Langen szerint biztosítani kell a származtatott ügyletekkel történő kereskedés megfelelő szabályozását.

2009-ban a G20-ak vezetői megállapodtak, hogy 2012 végéig valamennyi szabványos tőzsdén kívüli származtatott ügyletet a szerződő felek bevonásával kell elszámolni, és ezen ügyleteket jelenteni kell a kereskedési adattárak felé. A Parlament most azt javasolja, hogy mindennek a felügyelete legyen hatékonyabb és átláthatóbb.