A szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint az új ifjúságpolitikai stratégia célja a fiatalok Magyarországon tartása. Soltész Miklós államtitkár erről az Új Nemzedék Jövőjéért ifjúságpolitikai program vitairatát ismertető országjáró rendezvény záróeseményén beszélt csütörtökön, Budapesten.

Azt mondta: az ifjúságpolitikai program megalkotásának célja elérni azt, hogy a magyar fiatalok, ha el is mennek külföldre tanulni, tapasztalatokat szerezni, térjenek haza és Magyarországon boldoguljanak.

A politikus a vitairathoz több megjegyzést fűzve, hangsúlyozta, hogy a tehetséggondozás terén ne csak azokkal a fiatalokkal foglalkozzanak, akik az eszükkel tűnnek ki, hanem azokkal is, akik kézügyességükkel, szorgalmukkal.

Az államtitkár emellett fontosnak tartja a magyar fiatalok önkéntességre szoktatását, ami nemcsak a jómódú fiatalok szocializációját, de azokét is segíti, akik hátrányból indulnak. Tapasztalatai szerint a fiatalok jelentős része nem tudja eldönteni, mit szeretne az életben, nem talál magának értelmes célt, ebben az önkéntesség gyakorlása nagy segítséget nyújthat.

Soltész Miklós megemlítette azt is: a mai fiatalok többségének a gyermekvállalás és a munkahelyi lehetőségek szerepe egyaránt nagyon fontos. Hangsúlyozta: a kettő nem zárja ki egymást, szerinte a család boldogulásához nem kizárólag az anyagi javakon keresztül vezet az út.

Az államtitkár szerint változtatni kell a fiatalok szórakozási szokásain. Mint mondta, ezt mutatja a West Balkánban történt tragédia és az is, hogy a fiatalok mértéktelen alkoholizálásba és esetenként drogozásba kezdenek a fesztiválokon és más programokon. Soltész Miklós szerint meg kell tanítani a fiatalokat kulturáltan szórakozni. Ehhez kapcsolódva azt mondta: segíteni kell a fiatalok kapcsolattartását is, mert bár nagyon sok technikai újítás segít ebben, nagyon sokan mégis magányosak, nincsenek személyes kapcsolataik, nem lelnek párra.

Mihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos a stratégiáról azt mondta: akkor járnak el helyesen, ha az ifjúságpolitikát úgy helyezik el a politikában, hogy annak az élet minden területén – például egészségügy, gazdaság, oktatás, kultúra – legyen becsatolása.

A biztos és csapatának feladata az, hogy az év második felére olyan stratégiát készítsenek el, ami tervezhetővé teszi a rendszer átalakítását, források újbóli elosztását. A vitairatot a múlt hónapban mutatták be, ezt egy ezerkétszáz fős ifjúságkutatás előzött meg. Akkor arra kérték a fiatalokat, hogy röviden mondják el az őket érintő problémákat és a megoldási javaslataikat. A koncepcióban tíz témakört jártak körül: Budapest, vidék, családalapítás, nők helyzete, kultúra, tehetséggondozás, oktatás, sport, szórakozás, állampolgári aktivitás. Mindegyik téma élére egy olyan fiatalt választottak, akiről úgy gondolják, hogy az adott területen már teljesítettek valamit. Az ő feladatuk, hogy ismertségüket kihasználva népszerűsítsék a koncepció gondolatait a fiatalok körében.

A stratégia bemutatására országjárást rendeztek, az összes régióban összehívták a területi döntéshozókat, a végrehajtók, pártok és civil szervezetek képviselőit, hogy megvitassák az anyagot. A csütörtöki, budapesti rendezvény az utolsó állomása ennek. A korosztály véleményére is kíváncsiak, a www.ujnemzedek.hu internetes oldalon lehet kommentálni a vitairatot. A programot október végén, november elején szeretnék bemutatni a kormány tagjainak.

A biztos azt is elmondta: szeretné, ha az ifjúsággal foglalkozó szakma és a civilek is maguknak éreznék a programot, mivel csak akkor lesz hatékony. A programmal egy olyan Magyarország alapjait szeretnék lerakni, ahol a fiatalok úgy gondolkodnak: törődöm a hazámmal, mert a hazám is törődik velem. Mihalovics Péter szerint ha ez a kölcsönös felelősségvállalás átitatódik a hétköznapokba, akkor a fiatal tenni kíván majd a szűkebb vagy tágabb környezetéért. A biztos szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország mai problémáit középtávon kezelni lehessen.