227 millió euróra bővítették azt a pénzügyi keretet, melyből a kóli járvány okozta nehézségekért kívánja kompenzálni a gazdákat az EU. A magyar termelők ebből az összegből 1,5 millió eurót kapnak.

Az EU mezőgazdasági irányító hatósága csütörtökön döntött azokról a támogatási összegekről, melyekkel a hasmenésjárvány miatt nehéz helyzetbe került gazdákat kívánja megsegíteni az Európai Unió. A tagállamok képviselői beleegyeztek abba, hogy az eredetileg javasolt 210 millió eurós kompenzációs keretet 227 millió euróra bővítsék. Ez lehetővé teszi, hogy a kártérítési igények mindegyikét kifizessék. A kompenzáció mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz.

A magyar gazdák a fenti keretből 1,5 millió eurót kapnak. A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerin összesen 428 termelő és 6 Termelői és Értékesítési Szervezet (TÉSZ) nyújtott be kifizetési kérelmet az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz a május 26-a és június 30-a között bekövetkezett káruk miatt.

A gazdák 4511 tonna zöldségféle (főként uborka és édes paprika) kivonására igényeltek támogatást. Az összes kártérítési igény 1 515 586 euró, azaz több mint 400 millió forint (ebből 955 849 euró a nem TÉSZ-tag termelőké, míg 559 737 euró a TÉSZ-eké).

A kifizetéseket október 15-ig be kell fejezni. A legtöbb kérelem a tárca szerint Békés megyéből (65%), Bács-Kiskun megyéből (13%) és Csongrád megyéből (10%) érkezett.

A keretből a legnagyobb összeg (közel 71 millió euró) a spanyol termelőkhöz kerül. Ismeretes, hogy a német hatóságok a járvány kitörését követően heteken át a sötétben tapogatóztak a fertőzést kiváltó ok felkutatásában, és kezdetben a Spanyolországból származó uborkára terelődött a gyanú, mint utóbb kiderült, teljesen megalapozatlanul. Szintén nagy összegre számíthatnak a lengyel (46,3 millió euró) és az olasz gazdák (34,6 millió euró) is.

A tagállamok közül öten (ezek Ciprus, Málta, Luxemburg, Finnország és Litvánia) nem álltak elő kártérítési igénnyel.