Drámai politikai irányváltást jelezve Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök beleegyezett abba, hogy az 1967-ben vívott hatnapos háború előtti határokról tárgyaljon a palesztinokkal – jelentette az izraeli közszolgálati rádió és a TV2 televízió hétfőn.

Netanjahu mindeddig nem volt hajlandó elárulni, hogy milyen határvonalakról egyeztetne az izraeli-palesztin béketárgyalásokon. Egy magas rangú izraeli tisztségviselő nem erősítette meg nyíltan, hogy a miniszterelnök most már hajlandó elfogadni tárgyalási alapnak a Ciszjordánia határait ideiglenesen kijelölő 1949-es tűzszüneti vonalat, de közölte, hogy Izrael Barack Obama amerikai elnök javaslatát alapul véve igyekszik új formulákat találni a béketárgyalások újraindítására.

Közel-keleti politikáját felvázolva Obama májusban azt javasolta, hogy Izrael és Palesztina határai az 1967-es vonalakra épüljenek, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanának. Netanjahu akkor dühösen reagált, és leszögezte, hogy Izrael nem vonul ki teljes egészében Ciszjordániából. Igaz, Obama nem is ezt javasolta.

A TV2 csatorna értesülései szerint Netanjahu most alapvetően elfogadja ezt a kerettervet, amelynek alapján Izrael földeket ad át a palesztinoknak cserébe azért a ciszjordániai területért, amelyen a legnagyobb zsidó telepek találhatóak.

Palesztin tisztviselők közölték, hogy nem kaptak ilyen értelmű javaslatot Izraeltől.

A névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő nem cáfolta a televízió információit, de nem volt hajlandó megerősíteni sem a részleteket. Mindössze annyit mondott, hogy Izrael nem vonul ki teljes egészében Ciszjordániából.

Készek vagyunk a keretterv alapján a béketárgyalások újraindítására és elfogadni egy javaslatot, amely Izrael számára nehezen elfogadható elemeket tartalmaz, és nagyon nehéz támogatnia” – mondta az amerikai elnök javaslatát kommentálva.

Ennek egyik oka az – mondta -, hogy Izrael igyekszik rávenni a palesztinokat, hogy mondjanak le saját államuknak az ENSZ-közgyűlésben való elismertetéséről, amit a palesztinok a zátonyra futott béketárgyalások feletti csalódottságuk miatt kezdeményeztek.

A palesztin fél azt követelte Izraeltől a béketárgyalások felújításának fejében, hogy állítsa le a zsidó telepek építését Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Netanjahu viszont előfeltételek nélküli egyeztetéseket akar. A napirenden a határok és a zsidó telepek kérdése mellett ott van még az izraeli miniszterelnök azon követelése, hogy a palesztinok ismerjék el Izraelt, mint zsidó államot.

A Ciszjordánia határait kijelölő tűzszüneti vonal az Izrael megalakítását megelőző kétéves háború 1949-es befejeződéséhez fűződik. Ez 1967 júniusáig tartották fent, amikor is Izrael a hatnapos háborúban elfoglalta Ciszjordániát, a Gázai övezetet és Kelet-Jeruzsálemet.

A palesztinok és a világ nagy része (117 ország) az 1967-es háború előtti határokat tekinti a palesztin állam határainak, Izrael viszont mindig fenntartotta azt az álláspontját, hogy az csak tűzszüneti vonal, amely nem mérvadó a határok kijelölésében.