Svájc 1,2 milliárd forinttal támogatja a magyar bíróságok biztonsági és informatikai rendszereinek fejlesztését – jelentette be az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és a svájci nagykövet szerdán Budapesten egy szakmai rendezvényen.

Svájc összesen egymilliárd frankkal támogatja a 2004-ben az EU-hoz csatlakozott tagországokat. Ebből a következő fél évtizedben mintegy 131 millió svájci frank, azaz több mint 30 milliárd forint Magyarország részesedése. Az OBH pályázott és a Svájci-Magyar Együttműködési Programban A bíróságok ellátása biztonságot növelő berendezésekkel és informatikai alkalmazásokkal elnevezésű projekt keretében 1,2 milliárd forintot nyert el – közölte az OBH.

Christian Mühlethaler nagykövet köszöntőjében elmondta, hogy országa korábban a Belügyminisztérium, a bevándorlási hivatal és rendőrségi épületek korszerűsítésében vett részt, ezúttal pedig több mint száz, bírósági épületekben felállítandó személyi beléptetőkapu, mintegy félszáz röntgensugaras csomagellenőrző berendezés és ezer számítógép beszerzéséhez járul hozzá.

“Svájc befektet Magyarország jövőjébe” – fogalmazott a távozó nagykövet, akinek ez az utolsó nyilvános fellépése, mielőtt véget érne magyarországi megbízatása. A diplomata hozzátette: számára nem szimpatikus az a gondolat, hogy ilyen módon védeni kell azokat a bíróságokat, amelyek feladata éppen az emberek védelme, de el kell fogadni, hogy “ez a szomorú valóság”, amit svájci tapasztalatok is alátámasztanak.

Christian Mühlethaler kiemelte: minden ilyen projektnél a végrehajtási fázis a leglényegesebb, akkor válnak világossá a tényleges eredmények, ez pedig Svájc számára fontos. Figyelemmel fogják kísérni a program megvalósulását, a pénzek felhasználást, hiszen el kell számolniuk a svájci adófizetőknek, akik az összesen egymilliárd frank vissza nem térítendő támogatás kifizetéséhez évekkel ezelőtt népszavazáson adták hozzájárulásukat.

Handó Tünde, az OBH elnöke bevezető előadásában elmondta: a bírósági reform célja az igazságszolgáltatás hatékonyságának növelése, a szolgáltatás javítása, a magas színvonalú és gyors ítélkezés. Az emberi és anyagi, tárgyi erőforrások hatékony felhasználása keretében nagy figyelmet fordít a hivatal a biztonsági és informatikai kérdésekre is.

A bírák, bírósági dolgozók és ügyfelek biztonsága a növekvő ügyszámmal párhuzamosan egyre nagyobb kihívást jelent a magyar igazságszolgáltatásnak. Az idén várhatóan több mint ötmillió ügyfél fordul meg a bíróságokon, a csomagátvizsgálások száma ennél is nagyobb lehet – mondta az elnök.

Az OBH tájékoztatása szerint az elmúlt fél évtizedben másfélszáz bombariadó volt a bíróságokon, a Fővárosi Törvényszéken volt olyan hét, amikor kettő is. Egy 2008-as felmérés szerint évente hozzávetőleg 18 ezer tiltott tárgyat fedeztek fel a biztonsági szolgálatok a belépni kívánó ügyfeleknél, ezek két százaléka, mintegy 360 lőfegyver volt. Megesett az is, hogy az ügyfél a tárgyaláson baltát húzott elő a csomagjából. Az egyik debreceni bírósági épületben pedig géppisztolyt láttak egy oda betérő embernél – hangzott el a konferencián.

Handó Tünde a bíróságok informatikai ellátottsága kapcsán előadásában megjegyezte: a számítógépek 30 százaléka használhatatlan, 60 százaléka hat évnél régebbi. E helyzeten segít az ezer, svájci támogatással érkező számítógép.

Az OBH tájékoztatása szerint a csaknem háromezer bíró és néhány ezer bírósági dolgozó több mint tízezer számítógépet használ. A projekt keretében a Kúriára, az öt ítélőtáblára és törvényszékekre, illetve a hivatalhoz kerülnek az új eszközök. Az országban ezen túlmenően még több mint száz helyi bíróság működik.

Az informatikai fejlesztés célja az elektronikusan vezetett állami nyilvántartások elérésének biztosítása. Ezen a téren a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, illetve a szabálysértési nyilvántartás könnyebb elérhetősége a cél. Az informatikai fejlesztésben a fizikai mellett a virtuális védelem is nagy hangsúlyt kap – közölte a hivatal.

A biztonsági fejlesztés a fővárost és valamennyi megyét érinti: a beléptetés 89 városi, tíz munkaügyi és nyolc cégbíróság mellett tíz törvényszéken, valamint nyolc budapesti kerületi bíróságon válik biztonságosabbá.