Több parlamenti képviselő és jogi szervezet túl szigorúnak tartja a múlt heti angliai zavargásokkal összefüggésben kiszabott ítéleteket.

Két férfit a bíróság négy év börtönbüntetésre ítélt, mert a Facebook közösségi weboldalon biztattak rendbontásra, egy másik férfi pedig 18 hónapra kerül börtönbe, mert ellopott egy televíziót.

Tom Brake liberális képviselő szerint az igazságszolgáltatásnak nem megtorlásnak kellene lennie. A politikus a BBC-nek úgy nyilatkozott, az elítéltek egy része más büntetést kapott volna, ha a zavargások előtti napokban követte volna el ugyanazt a bűncselekményt.

Paul Flynn munkáspárti képviselő azt firtatta, van-e elég hely a brit börtönökben ennyi elítéltnek, és úgy vélte, a bíróság pánikszerűen cselekszik.

Ugyanakkor Eric Pickles, az önkormányzatok és helyi közösségek minisztere úgy látja, azért van szükség ilyen kemény ítéletekre, hogy az állam megmutassa: a rendbontás következményekkel jár. “Nem hagyhatjuk, hogy az embereknek rettegniük kelljen a személyes biztonságukért saját otthonukban” – tette hozzá.

Margot James konzervatív képviselő szerint is megfelelő ítéletek születtek, mert a rendbontók életeket tettek kockára, és sokan töltötték félelemben az elmúlt napokat miattuk.

Ha visszagondolunk az elmúlt hétre, és arra, hogy a modern technológia milyen szerepet játszott a rendbontásokban, érthetővé válik, hogy miért szabtak ki ilyen súlyos büntetést” – vélte Phil Thompson cheshire-i rendőrparancsnok a négyévi ítéletekkel kapcsolatban.

Paul Mendelle, a brit büntetőjogi társaság korábbi elnöke a BBC-nek azonban kijelentette: “Ha börtönbe kerülnek, ráadásul hosszú időre, elveszíthetik az állásukat, ami további társadalmi elégedetlenséghez vezethet“. Kifejtette: ahogyan a rendbontók is szokatlanul cselekedtek, a bíróságoknál is fennáll a veszély, hogy rájuk nem jellemző módon reagálnak a nem mindennapi helyzetben, azaz túl szigorú büntetéseket szabnak ki.

Eddig több mint 2700 embert vettek őrizetbe a zavargások kapcsán, és 1277 gyanúsított jelent meg a bíróságokon, 64 százalékuk továbbra is őrizetben marad. 2010-ben a bíróság elé állítottaknak mindössze 10 százaléka maradt őrizetben.

Egy 22 éves férfit azért állítanak bíróság elé a jövő héten Manchesterben, mert beismerte, hogy két gombóc fagylaltot lopott. Egy 23 éves férfit hat hónap börtönbüntetésre ítéltek Londonban, mert 3,50 font értékben ásványvizet lopott el egy élelmiszerüzletből. Egy kétgyermekes anyát azért ítéltek öt hónap börtönre Manchesterben, mert elfogadott egy rövidnadrágot, amelyet egy boltból loptak el a városközpontban.

Korábban két év börtönbüntetésre ítéltek egy férfit Manchesterben, amiért a múlt heti zavargások során betört egy szupermarketbe. Egy 31 éves férfi 18 hónapra kerül börtönbe, amiért lopott holmikkal kereskedett, egy 26 éves férfit pedig 16 hónap börtönre ítélték, miután 500 font értékben lopott ruhát és cipőt.