Herczog Edit üdvözli, hogy a Tanács friss döntése értelmében az európai szerzők és előadók felvételekhez kötött jogait a korábbi 50-ről 70 évre terjesztették ki.

A Belgium, Csehország, Luxembourg, Hollandia, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Svédország ellenszavazatával – Ausztria és Észtország tartózkodásával – elfogadott új direktíva harmonizálja az európai gyakorlatot a világ jelentős részével, ellenben még mindig hátrányt szenvednek a dalszerzők, szövegírók és előadók például amerikai kollégáikhoz képest. A szerzők és a felvételeket készítők jogainak egységes kiterjesztése azonban előrelépést jelent a korábbi helyzethez képest, mint ahogy az a tény is, hogy harmonizálja a számítás módját is: a produkcióban érintett utolsó személy halálának dátumától indítják a védettségi időt. 

Nemcsak azok számára jelent segítséget a döntés, akik a korábbi szabályozás alapján idős korukra bevétel nélkül maradtak volna, de az új feltételek mellett vonzóbb lehet a kiadók számára egy-egy új tehetséget felépíteni” – fogalmazott Herczog. A szocialista EP-képviselő szerint a cél az eredeti bizottsági javaslatban megfogalmazott 95 év lett volna, de a tegnapi döntés is jelentős előrelépés a szellemi tulajdon európai védelme számára.