Az alapvető jogok biztosa azt kéri a közigazgatási és igazságügyi minisztertől: kezdeményezze a közigazgatási bírság eljárásának módosítását, hogy a hatóság bizonyos esetekben, meghatározott orvosi dokumentációk és igazolások alapján, egészségügyi szükséghelyzetekben méltányosságból elengedhesse vagy mérsékelhesse a bírságot. A szaktárca azt ígérte: megvizsgálja, van-e erre lehetőség.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: Szabó Máté felkérte az országos rendőrfőkapitányt, intézkedjen, hogy az eljáró hatóságok az elsőfokú határozatok ellen benyújtott jogorvoslati kérelmeket ne automatikusan, hanem minden esetben azok tartalma szerint, érdemben bírálják el.

Az ombudsman példaként említette azt az esetet, amikor valaki súlyos mérgezéssel vitte a gyerekét kórházba, és a tilosban hagyta az autóját. A rendőrség a panaszosra pénzbírságot szabott ki, majd a fellebbezését elutasította.

Szabó Máté az ügy tanulságaként megállapította, hogy egyfelől szem előtt kell tartani az objektív felelősség bevezetésének jogalkotói célját, a szabálysértések és a közlekedési balesetek számának visszaszorítását. Másfelől azonban megtörténhet, hogy valaki azért hajt az engedélyezettnél gyorsabban vagy hagyja a tilosban az autóját, hogy mentse a hozzátartozójának, ismerősének életét, egészségét.

Az ombudsmani hivatal kitért arra: más parkolási esetekben is fordultak panaszosok az alapvető jogok biztosához. Az egyik beadvány előterjesztője a lakása közelében, a járdán, olyan helyen parkolt, ahol azt közlekedési tábla engedélyezte, a táblát azonban időközben ellopták, őt pedig megbírságolták. A panaszos levelében jelezte a rendőr-főkapitányságnak, hogy az adott helyen szabályos a parkolás, ennek alátámasztásául fényképfelvételeket is csatolt a beadványához, de érveit a rendőrség nem vette figyelembe.

Az alapvető jogok biztosa a hasonló esetek kapcsán fordult az országos rendőrkapitányhoz.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtökön az MTI-vel azt közölte: miután hivatalosan is megkapja az ombudsman állásfoglalását és javaslatait, kiértékeli azokat, illetve az érintett tárcákkal, hatóságokkal közösen megvizsgálja, hogy az egészségügyi szükséghelyzetekben kiszabott közigazgatási bírságok méltányos kezelésére van-e lehetőség anélkül, hogy az “kiskapukat nyitna a visszaélések előtt”.