Júliustól Szlovákiában is megkezdi tevékenységét egy Csehországban alakult polgári társulás, amely azt ígéri: éves tagdíj fejében “megvédi” a sofőröket a rájuk kirótt közúti bírságok terheitől – közölte a pozsonyi Pravda pénteken.

A Csehországban már több ezer taggal rendelkező egyesület vállalja a közlekedési kihágások miatt megbírságolt sofőrök jogi képviseletét. Azt ígéri tagjainak, hogy amennyiben nem sikerül semmissé tennie a tagjaira kirótt büntetésről hozott rendőrségi határozatot, átvállalja a bírság megfizetését.

Szlovákiában 100 eurós éves tagdíj megfizetése után júliustól léphetnek be a sofőrök a jogvédő egyesületbe. Az évi 100 euró fejében a társulás csaknem teljes körű “védelmet” ígér tagjainak a közlekedési kihágások miatt megítélt bírságokkal szemben.

A szervezet szerint a jogvédelem (és annak sikertelensége esetén a bírság megfizetése) olyan esetekre vonatkozik, mint amilyen a gyorshajtás, a szabálytalan előzés, a vezetés közben való telefonálás, a biztonsági övek használatának elmulasztása vagy bármely más közlekedési kihágás. Kivételt képez, ha a megbírságolt személy balesetet okozott, vagy alkoholos, illetve más tudatmódosító szer hatása alatt volt a szabálytalanság elkövetésének pillanatában.

A jogvédő egyesület, amely Csehországban a www.jaknapokuty.cz weboldalon tájékoztat a tagság feltételeiről és annak előnyeiről, azt ajánlja ügyfeleinek, hogy amennyiben a rendőrök közlekedési kihágás miatt megbüntetik, a bírságot ne fizesse ki helyben, annak elkövetését ne ismerje el, és kérje, hogy ügyét kihágási eljárás keretén belül rendezzék. Ezt követően a szervezet meghatalmazást kér az ügyféltől, és ennek alapján látja el annak képviseletét az eljárás során.

A kezdeményezés, amiatt jött létre, hogy egyre több a hatalmától “megittasult” rendőr, s erre gyakran azok a gépkocsivezetők fizetnek rá, akik nem képesek megvédeni magukat, nem ismerik a vonatkozó törvényeket – nyilatkozta az egyesületről annak képviselője Rastislav Prachar a Pravdának.

A kezdeményezéssel kapcsolatban egyelőre semlegesen foglalt állást a szlovák rendőrség. Amennyiben valakinek kétségei vannak a bírság kiszabásával kapcsolatban, az ellenőrzést végző hatósághoz fordulhat – mondta az ügy kapcsán Michal Slivka, az országos rendőr főkapitányság szóvivője.