A kiberbűnözés tavaly 90 milliárd euró kárt okozott – erről Mireille Ballestrazzi, az Interpol elnöke beszélt a szervezet 42. regionális konferenciájának megnyitóján kedden Budapesten.

Mireille Ballestrazzi hangsúlyozta: a 21. század rendőri erejének képesnek kell lennie választ adni az új kihívásokra, az új fenyegetések kezelésére. Külön kitért arra is, hogy a kiberbűnözők névtelenségbe burkolóznak, határokat nem ismernek. Az elektronikus fizetési módok és az elektronikus dokumentáció, valamint a nyomon követhetőség hiánya mind-mind a kiberbűnözés elterjedéséhez vezet – tette hozzá.

Az elnök sürgető feladatnak nevezte az új kihívásokra adott válaszok megfogalmazását és szükségesnek nevezte egy európai stratégia megalkotását a következő évekre.

Ballestrazzi kitért arra is, hogy az 1923-ban alapított szervezethez Magyarország az elsők között csatlakozott. Az Interpolt az elmúlt 15 évben óriási fejlődés jellemezte, ma már 190 tagja van. Fontosnak nevezte ugyanakkor a külső kapcsolatok erősítését és a magánszféra bevonását.

Pintér Sándor belügyminiszter a megnyitón arról beszélt, hogy Magyarország elkötelezett a nemzetközi rendőri együttműködés fenntartásában és kiterjesztésében. Mint mondta, ez egyre nagyobb jelentőséggel bír egyebek mellett a határokon átnyúló szervezett bűnözés, a terrorizmus és a súlyos bűncselekmények számának növekedése miatt.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió az elmúlt évtizedekben fokozatosan leépítette belső határait és kiterjesztette a külsőket. Ez a hatalmas földrajzi terület számos előnyt jelent a tagországoknak és az uniós állampolgároknak, ugyanakkor az áruk, a szolgáltatások, a tőke áramlása, a személyek szabad mozgása különleges vonzerőt jelent az illegális migránsok, a kalandorok és a bűnelkövetők számára – tette hozzá. Ők nem élni, hanem visszaélni akarnak a szabadságelvekkel – hangsúlyozta Pintér Sándor.

A miniszter szerint a nemzetközi szervezett bűnözés elleni harchoz nem elegendőek a stratégiai döntéshozatal szintjén kidolgozott és elfogadott kezdeményezések, eredményes végrehajtásukhoz az országok elkötelezettsége, a rendőri szervezetek felkészültsége és következetessége is szükséges.

Külön megemlítette az arab tavaszt és a szíriai eseményeket követő illegális migrációs áramlást, valamint a szervezett bűnözésre gyakorolt hatását, amely ellen lokálisan nem lehet fellépni, szükség van együttműködésre a tranzit- és származási országokkal is.