Az olasz Legfelsőbb Bíróság perújrafelvételt rendelt el annak a nemzetközi kábítószer-csempészésért elítélt két magyar férfinak az ügyében, akiket korrupt olasz csendőrök juttattak börtönbe.

Még az év vége előtt újratárgyalják két olyan magyar állampolgárnak az ügyét, aki a venetói Rovigo börtönében tölti büntetését. Jelentős kártérítési összegre számíthatnak az ártatlanul cellában töltött évekért – nyilatkozta Massimiliano Scaringella, a két férfi ügyvédje.

A most 38 és 45 éves férfit 2008-ban tartóztatták le: a vád szerint a volt Jugoszláviából 1500 Ecstasy tablettát csempésztek Olaszországba. A magyar férfiak már korábban ismertek voltak az olasz hatóságok előtt, mivel Venetóban magyar lányokat futtattak.

Mindkettőjüket hat év szabadságvesztésre ítélték 2009-ben nemzetközi kábítószer-kereskedelemért. Az ítéletet másod- és harmadfokon is megerősítették. A két férfi kezdettől fogva tagadta a vádakat, azt állítva, hogy a rovigói csendőrségnek dolgoztak és a hatóságok kérték meg őket arra, hogy épüljenek be a volt Jugoszlávia és Olaszország közötti droghálózatba, hogy a csendőrség ezt le tudja leplezni.

Ezért cserébe a csendőrség szemet hunyt volna a két magyar más ügyei felett.

A férfiak beszámolója szerint a falazás sikeres volt, a hatósági akció során azonban őket tartóztatták le és a drog nagy részét az olasz csendőrök tették zsebre. A magyarok szerint mindezt azok a mobiltelefon-kártyák bizonyították, amelyeket a csendőrségtől kaptak, hogy a kábítószer-kereskedőkkel és a hatóságokkal is kapcsolatot tartsanak. A kártyák a letartóztatás során eltűntek.

A bíróság hihetetlennek minősítette a magyarok verzióját. Egyedül a rovigói ügyészség hitte el a történetet annyira, hogy vizsgálatot is indított, amely végül 4 csendőr letartóztatásához és elítéléséhez vezetett. Az ügyészség a kártyákat is megtalálta. A Legfelsőbb Bíróság ezt követően rendelte el a két magyar perének felújítását.

“Kitalált történetnek tűnik, de sajnos nem az” – hangoztatta Scaringella.